Slovenská ministryně obnovuje spolupráci s Ruskem. Její konec žádá přes 150 tisíc lidí

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová (za SNS) je už od nástupu do funkce trnem v oku mnohých Slováků, kterým vadí její kontroverzní názory. Nyní navíc oznámila, že její resort obnovil komunikaci s Ruskem a Běloruskem navzdory invazi na Ukrajinu. Mnozí Slováci žádají, aby Šimkovičová skončila. Podepisují kvůli tomu petici, která má již přes 150 tisíc signatářů.

„Ve světě jsou desítky válečných konfliktů a podle našeho názoru by na ně neměli doplácet umělci a kultura,“ cituje slovenský deník Pravda mluvčího Šimkovičové Pavla Čorbu. Ministerstvo kultury tak podle nejnovějšího rozhodnutí obnovuje komunikaci a spolupráci v rámci kultury s Ruskem i Běloruskem.

ČTĚTE TAKÉ: Zkorumpovaná země, kde se ztrácí západní pomoc. Fico vetuje vstup Ukrajiny do NATO

Zmiňovaný deník hlásí, že podle dokumentu, který má mít k dispozici, Šimkovičová zrušila zákaz spolupráce a komunikace, který platil krátce od 24. února 2022, tedy od zahájení ruské invaze na Ukrajinu, k 15. ledna letošního roku. Od té doby má kontakt znovu fungovat. Povolená byla doposud pouze spolupráce s jednotlivými lidmi z oblasti kultury z daných zemí, kteří ale působí na Slovensku a nemají vazby na Moskvu či Minsk.

Zákaz původně po ruské agresi vydala tehdejší ministryně kultury Natália Milanová z hnutí OLaNO (dnes hnutí Slovensko; pozn. red.). „Tato koalice, speciálně Slovenská národná strana, se navzdory válce svým kladným postojem k Rusku a putinovskému režimu netají. Až další kroky ukáží, co konkrétně bude následovat a zda se ‚spolupráce‘ s Ruskem a Běloruskem naváže i jinak než formálně,“ komentovala nejnovější rozhodnutí Šimkovičové exministryně.

Šimkovičová aktuálně čelí silné nevoli mnohých Slováků, a to nejen kvůli názorům na Rusko, ale také třeba proti LGBT+ komunitě. Odpor je tak silný, že proti ministryni vznikla petice volající po jejím odstoupení. A k pondělnímu poledni, tedy 6. den, měla přes 150 tisíc signatářů.

„Vážená paní ministryně, aktuální dění na ministerstvu kultury dokazuje, že si jako jeho čelní představitelka zaměňujete výkon veřejné funkce v demokratickém a právním státě s autokratickým výkonem moci. Žádáme vás proto o okamžité odstoupení z funkce,“ stojí v úvodu textu určeném pro Šimkovičovou.

Signatáři Šimkovičové dále vyčítají například absenci odborné vize vedení resortu či to, že využívá sociální účty ministerstva k „šíření zavádějících, diskriminačních, homofóbních a transfóbních obsahů“.

Ztráta ministerských účtů?

Během neděle zmizely z facebookového účtu slovenského ministerstva kultury všechny příspěvky z doby, po kterou stojí v jeho čele právě Šimkovičová. Zda to má s výše zmíněnými nařčeními něco společného, je otázkou. Sama šéfka resortu k tomu na v Rusku populární sociální síti Telegram uvedla, že stránka je od listopadu „permanentně ve stavu kybernetického ohrožení“.

„Vzhledem k tomu, že ze strany bývalých vedení ministerstva kultury dodnes nedošlo na korektní odevzdání hesel k facebookové stránce ministerstva kultury, současné vedení ministerstva nebude pokračovat v používání této stránky,“ dodala Šimkovičová.

PODÍVEJTE SE: Blíží se slovenské prezidentské volby

Ta dále tvrdí, že „disponuje prokazatelnými informacemi, že na facebookovou a instagramovou stránku Ministerstva kultury SR byly vykonané vstupy subjektů třetích stran“. „Z důvodu kybernetické bezpečnosti resortu a jeho informací nebudeme do prošetření používat tyto stránky na kontakt s veřejností,“ zakončila ministryně.

Ačkoliv po konci Šimkovičové volají kromě signatářů také některé opoziční strany, jejímu konci nic nenasvědčuje. Kolegové z poslaneckého klubu se za ni totiž staví. „Stojím za ní jako i celý klub SNS. Paní ministryně, je nutné vydržet a neuhnout pár umělcům či úchylákům,“ napsal na Facebook státní tajemník ministerstva životního prostředí Filip Kuffa, který byl do Národní rady zvolen právě za SNS. Podobně se vyjádřil i jeho kolega Adam Lučanský.

Tagy: