Slovensko pod tíhou dezinformací. Zhrozili se i kongresmani USA, apelují na Zuckerberga

Facebook čelí skandálu

Dezinformace jsou hojně šířené a v době války na Ukrajině či pandemie koronaviru to platí ještě více. Mocně se objevují například u nás a také na Slovensku. Situace u našich východních sousedů je natolik závažná, že si jí všimli i američtí kongresmani. Ti nyní apelují na internetovou společnost Meta, provozovatele sociální sítě Facebook či Instagram, aby s dezinformacemi na svých platformách na Slovensku něco dělala.

Na Metu se kvůli dezinformacím na Slovensku obrátili v uplynulém týdnu členové výboru pro zpravodajské služby americké Sněmovny reprezentantů. Výbor společnost kritizuje, že se dostatečně nevěnuje šíření „proruských“ dezinformací u našich sousedů, přičemž požaduje, aby přistoupila k adekvátním krokům.

V dopise šéfovi společnosti Marku Zuckerbergovi předseda výboru Adam Schiff a skupina dalších zákonodárců upozorňují, že Facebook na Slovensku je silně zahlcen dezinformacemi, a to zejména těmi proruskými. Jejich aktivita se podle kongresmanů ještě více zvýšila právě od zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

„Výbor je hluboce znepokojen pokračující přítomností škodlivých dezinformací a proruské propagandy na slovenském Facebooku a vyzývá Facebook, aby okamžitě zajistil rychlé zhodnocení, prověření a označení, snížení viditelnosti nebo odstranění veškerých proruských dezinformací v souladu s veřejnými deklaracemi Facebooku a platnými pravidly,“ napsali zákonodárci.

O problému šíření proruských dezinformací dobře ví i slovenští poslanci, jejichž upozornění američtí protějšci zjevně vyslyšeli. Přímo v dopise uvádějí, že jistý člen slovenského ministerstva obrany popsal Facebook jako „hlavní kolbiště pro propagandu Kremlu“. Facebookový účet má na Slovensku přes 2,7 milionu uživatelů.

Slovenská policie v akci proti dezinformacím

Meta kongresmanům údajně přislíbila nápravu. Je ovšem otázka, jak bude s dezinformátory a jejich výtvory skutečně nakládat. Kongresmani ve svém vyjádření také s podivem uvedli, že podle jejich zjištění má Meta pro slovenský Facebook vyhrazeného pouze jednoho člověka, který se zde zabývá fact-checkingem, tedy ověřovatele, který hodnotí faktičnost uvedených příspěvků.

Meta v souvislosti s válkou na Ukrajině uvádí, že když její partneři zodpovědní za ověřování informací označí jisté tvrzení za nepravdivé, „posune obsah níže ve feedu, aby jej vidělo méně lidí, a přidá varovné štítky“.

Do války s dezinformacemi se zapojuje i slovenská policie, která má na sociálních sítích svoji stránku s názvem Hoaxy a podvody. Ta už delší čas sdílí různé falešné informace, které argumentačně vyvrací nebo k nim přidává potřebný kontext.

HANBA NA 100 ROKOV... Podľa prieskumu agentúry YouGov patrí Slovenská republika ku krajinám s najvyšším výskytom ľudí,...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Friday, May 20, 2022

Boj proti dezinformacím vede i Česko

Slovenská vláda premiéra Eduarda Hegera aktuálně navíc chystá zákon, který by se měl zaměřit na odstraňování nenávistných příspěvků či těch, které budou označovány jako „škodlivé“.

Proti dezinformacím v internetovém prostoru vystupuje také česká vláda Petra Fialy (ODS). Ministerstvo vnitra pod vedením vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) před časem informovalo o kampani právě proti škodlivým a falešným informacím, které jsou zveřejňovány na sociálních sítích. Do čela boje proti dezinformacím si vláda dokonce zvolila svého zmocněnce, kterým se stal Michal Klíma.

Tagy: