Z výhodné brigády v zahraničí vykořisťování a prostituce. Úřad upozornil na nejrizikovější země

Ilustrační foto

Nelidské podmínky pro brigádníky v zahraničí

Vidina značného výdělku a nových zážitků láká lidi vycestovat za prací do zahraničí. To ale může skrývat řadu rizik. Na falešné letní brigády se své oběti často snaží nachytat vykořisťovatelé a obchodníci s lidmi. Brigádníky pak nutí k práci za nelidských podmínek a v nejhorších případech i k prostituci, informovala v reportáži TV JOJ. Mezi nejrizikovější země podle slovenských úřadů patří také Německo nebo Británie.

„Někdy jsme spali s třemi dalšími lidmi na jedné posteli. Neměli jsme čas na spánek.“ To je jeden z příkladů, jak vypadalo vykořisťování slovensko-polským párem, který v Anglii zotročil desítky mladých Slováků. Brigádníkům slibovali práci, ubytování a jídlo. Ti ale nakonec museli v otřesných podmínkách pracovat někdy až 18 hodin denně. Právě na letní brigády vykořisťovatelé často lákají.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřel známý slovenský politik, podlehl zákeřné nemoci. Působil i jako primář

„Pokud je osoba nucena dělat věci, které dělat nechce, má pocit, že je monitorována a kontrolována, vystavena vyhrožování nebo násilí a je omezená její svoboda pohybu, s největší pravděpodobností se stala obětí trestného činu obchodování s lidmi,“ uvedla podle TV JOJ policistka Zuzana Hrabovská.

Falešné brigády většinou lákají na vysoký finanční výdělek. Jednou z pomůcek, jak si ověřit, jestli nejde o podvod, je stránka Eures, která sdružuje pracovní nabídky či letní brigády z Evropy. „Pokud si nejsme jisti a máme podezření, že se může jednat o falešnou nabídku práce související s obchodováním s lidmi, můžeme se obrátit na Národní horkou linku pro boj proti obchodování s lidmi. Zároveň je třeba se v rodině domluvit, že necháme heslo a domluvíme se na pravidelnosti kontaktu. Pokud se mi neozvou v určité frekvenci nebo v pravidelný den, oznámí mi, že se děje něco špatného, aby pak blízcí věděli, že mají kontaktovat policii nebo někoho jiného,“ uvedl ředitel odboru prevence kriminality slovenského ministerstva spravedlnosti Jozef Halcin.

Pachatelé jsou rafinovaní. V minulosti policie zaznamenala i případy, kdy svým obětem odpírali jídlo nebo jim podávali drogy. „Potenciální pachatelé chtějí získat výhody a finanční zisky, přičemž mají přesně rozdělené role. Patří mezi ně takzvaný náborář, přepravce, pašerák, převaděč, vykořisťovatel, opatrovník, boss, tipař, pasák, dohazovač nebo poskytovatel prostor,“ popsala Hrabovská.

Slovenské ministerstvo vnitra zveřejnilo seznam osmi zemí, kde byli Slováci nejčastěji zneužíváni. Jde o Německo, Rakousko, Irsko, Velkou Británii, Itálii, Nizozemsko, Švýcarsko a Dánsko. Policie zároveň všechny brigádníky varuje, aby nikomu nepředávali své osobní věci, tedy mobil, pas nebo občanský průkaz.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Praze řádil kosočtvercový fantom. Pokreslil stovku aut vulgaritami a vyhrožoval zbraní

Tagy: