Kempy podražily, Češi i tak preferují dovolenou doma. Kolik stojí noc pod stanem?

Kempy razantně zdražují

Zdražování v kempech

Kempy napříč republikou se po prvním týdnu letních prázdnin těší z velkého množství návštěvníků, provozovatelé pro letošní rok očekávají podobná čísla jako v „předcovidové“ sezoně. Hosté ale musí počítat s vyššími cenami než loni, některá tábořiště zdražují i o pětinu.

Přespávání v přírodě, táboráky, trempské písně, koupání, výlety do okolí. Sezóna kempování začala a letos je zase o něco živější než loni. Asociace Českého kempování hlásí nejplnější stavy na jihu Čech a Moravy. Ve zbytku republiky je v průměru obsazenost mezi 70 a 80 procenty.

„Na začátku sezóny se jezdí hodně s karavany a obytnými auty,“ uvedl provozovatel kempu Fox Dobrkovice Pavel Hess. Bohumil Starý, předseda Asociace kempů ČR, mluví o návratu stanů: „Je to romantické a hlavně stany jsou trochu jiné, než jsme měli my. Jezdí pod ně rodiče s dětmi, protože je to i pro ně zážitek.“

Drahé energie ale zvedly ceny služeb. Nedaleko Prahy vyjde jedno místo pro stan na 400 korun, za osobu se pak platí 180 korun. Smažák, tatarka a hranolky stojí necelých 200 korun.

O něco levněji je na Zlínsku. Smažený sýr tu vyjde na 150 korun. „Cena u stanů pro dvě osoby včetně auta se pohybuje kolem 400 korun, cena karavanu včetně přípojky je v hlavní sezoně 550 korun,“ popsal provozovatel kempu Bojkovice Josef Pražan.

Na 150 korun vyjde smažák i na českokrumlovsku, ale ubytování je tam ještě levnější. Návštěvník Petr uvedl, že za obytný vůz s místem a elektřinou zaplatí zhruba 390 korun, za noc a stan je to stokoruna.

Česko, nebo zahraničí?

Zájem o dovolenou u moře oproti minulým rokům stoupl, přesto podle posledního průzkumu větší část Čechů zůstane na domácí půdě. „Jelikož je v ČR tolik krásných věcí, které do konce života neprojezdíme, proč bychom jezdili ven? Já říkám, že v Čechách je líp – ve stínu lip,“ řekl jede z dotazovaných. Jiní však preferují kombinaci dvou možností: „Ideální je, když se to podaří, týden nebo dva u moře a zbytek v Čechách,“ dodal další.

Tagy: