Smažte to, špehují nás. Svět se bojí čínského TikToku, kde všude už ho zakázali?

Státy po celém světě začínají kvůli obavám ze špehování zakazovat čínskou aplikaci TikTok, restrikce se prozatím týkají jen státních zaměstnanců. Nezvaným hostem je aplikace na telefonech v USA, Indii nebo Evropské unii. Kam až může boj s čínskou platformou zajít?

Aplikace TikTok je „problémová“ už dlouhé roky. Platforma vyvíjená čínskou společností ByteDance patří mezi nejpopulárnější sociální sítě na světě (používá ji zhruba miliarda lidí), má ale podle odborníků velmi temnou stránku. Panují totiž obavy, že citlivá data uživatelů, kterých aplikace sbírá skutečně mnoho, předává přímo čínské vládě.

Platformu chtěl ve Spojených státech plošně zakázat už exprezident Donald Trump. Nápad z roku 2020 ale nakonec nikdy nevešel v platnost a celý proces utnul Joe Biden, coby nový šéf Bílého domu. Teď se ale USA k zákazům vracejí – během dubna musí TikTok zmizet ze všech mobilních zařízení, která využívají federální zaměstnanci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: TikTok je bezpečnostní hrozba, varoval NÚKIB. Dejte si pozor, co na něm sdílíte, zdůraznil

Americký Kongres si dokonce povolal na kobereček generálního ředitele TikToku, kterým je v současnosti Singapuřan Shou Zi Chew (TikTok má ředitelství v Singapuru a Los Angeles). List The New York Times informoval, že podnikatel vypovídal před zákonodárci dlouhých pět hodin, o nezávislosti aplikace je ale příliš nepřesvědčil. USA proto zvažují celkový zákaz aplikace, který by se dotkl i běžných občanů.

V pozoru jsou bezpečnostní analytici i jinde. Aplikaci nesmějí využívají zaměstnanci Evropského parlamentu, Evropské komise, Rady Evropské unie nebo Severoatlantické aliance. Podobný zákaz TikToku na vládních telefonech zavedly také Velká Británie, Francie, Nizozemsko, Dánsko, Belgie, Kanada, Austrálie nebo Nový Zéland.

Už od roku 2020 je pak TikTok zakázaný v Indii nebo Pákistánu. Informoval o tom web Euronews.

Úplný zákaz?

Vzhledem k překotnému vývoji se množí spekulace, zda Spojené státy nebo Evropská unie nepřistoupí k úplnému zákazu TikToku. List Politico ale uvedl, že takový vývoj událostí vedení platformy nepředpokládá. A to hlavně v Evropě.

„Když dojde na svobodu slova pro veřejnost, myslím, že pravidla jsou daná. Museli byste mít opravdu silný právní základ, abyste mohli zakázat jakoukoli aplikaci v jakékoli zemi v Evropě,“ sdělil v březnu viceprezident TikToku Theo Bertram.

Ani v Česku není v současnosti na stole kompletní zákaz čínské aplikace. Už na začátku minulého měsíce ale Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před její instalací a používáním na zařízeních s přístupem k systémům spadajícím do kritické informační infrastruktury a dalším významným informačním systémům.

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi, v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v ČR, nám nedává jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“ uvedl ředitel NÚKIB Lukáš Kintr s tím, že odinstalování TikToku by měli zvážit i běžní uživatelé.

Žádný ústup TikToku ze slávy se ale prozatím nechystá. Její vlastník ByteDance na něm ostatně loni vydělal 80 miliard dolarů (1,7 bilionu korun).

Tagy: