Evropská dekarbonizace je jako stalinistické plánování, řekl Smil. Jádro je podle něj mrtvé

Václav Smil patří k nejvýznamnějším žijícím Čechům.

To nejlepší z přednášky emeritního profesora Václava Smila

Plány Evropské unie na dekarbonizaci připomínají stalinistické plánování, na přednášce v pražském CEVRO Institutu to řekl kanadský profesor původem z Čech Václav Smil. Zároveň uvedl, že jaderná energie je podle něj mrtvá.

„Není žádná budoucnost pro nukleární energii. Kolik jaderných elektráren bylo dokončeno během posledních dvaceti let? Jedna. Budoucnost pramení z minulosti. Jádro je mrtvé v Americe i v Evropě. Nepřijdou ani žádné miniaturní modulární jaderné elektrárny. Zaručuji, že nic takového nebude. Evropská unie rovná se Německo. Německo rovná se patologická nenávist k jaderné energii,“ pronesl na přednášce vědec světového významu, který má české kořeny.

Skeptický je také k unijním klimatickým cílům, jimž přidal velmi nelichotivé přirovnání.  „Je to stalinistické plánování. Můžeme intervenovat, ale nemůžeme plánovat na půl procenta dvacet let dopředu,“ uvedl během pražské přednášky Smil.

ČTĚTE TAKÉ: Evropa se dostává pod tlak, Putin rozkopal pravidla hry. Czexit je ale nesmysl, řekl Vondra

Globální problém navíc nelze podle něj vyřešit pouze lokálně. „Evropa se stala totálně zelená. Pokud Čína, Indie, Saudská Arábie a Rusko budou nadále pumpovat, nic se nezmění. Pokud globální emise budou stále stoupat, k žádné dekarbonizaci stejně nedojde,“ vysvětlil Smil.

Jako příklad dekarbonizace se často uvádí  Dánsko, podle Smila by ale Česká republika rozhodně neměla jít jeho cestou. „Dánové mají polovinu energie z větru a snížili emise o 50 procent, ale  nevyrábějí žádné sklo, žádný cement, žádná auta, žádné plasty. Když nic nevyrábějí, mohou být zelení. Mají zároveň nejdražší energii v Evropě. Dánsko je nejlepší příklad toho, jak se to dělat nemá,“ řekl profesor žijící v Kanadě, jehož americký časopis Foreign Policy v roce 2010 zařadil mezi stovku nejvlivnějších lidí na světe.

Tagy: