Speciální aplikace vytvoří smlouvu o sexu. Stihnout ho musíte do 24 hodin

Milenci

Dánská aplikace na sex

Souhlas se sexem mohou nově lidé vyjádřit pomocí mobilní aplikace. Vyvinuli ji dánští experti v reakci na novelu zákona o znásilnění, který v zemi platí od začátku tohoto roku. Podle něj musí souhlasit s pohlavním stykem oba partneři, jinak se jedná o znásilnění.

Uživatelé nové dánské aplikace iConsent mohou svému partnerovi zaslat žádost na uvedené telefonní číslo. Ten ji buď přijme a aplikace vytvoří digitální smlouvu, nebo zamítne. „Aplikace má zajistit, aby obě strany souhlasily se stykem. Potvrzený souhlas platí po dobu 24 hodin a pouze pro jeden pohlavní styk,“ upřesnili dánští vývojáři britskému deníku The Sun.

Někteří odborníci ale novinku označili za nesmyslnou a tvrdí, že podkopává důležitost souhlasu. „Aplikace rozhodně není řešením. Sexuální vztah přece není o smlouvě,“ řekla Lene Stavngaardová, ředitelka organizace Samfund, která bojuje za rovná práva v oblasti sexu.

Podle ní vyvinul aplikaci někdo, kdo nemá správný přístup k pohlaví, tělu a sexualitě. „Ale také neposlouchal, o čem se diskutovalo během schvalování zákona,“ opřela se Stavngaardová dále do vývojářů iConsentu.

„Ano, souhlasím. Je to kontroverzní a možná i divné. Ale možná za rok nám bude tato aplikace připadat normální. Je to docela dobrý nápad,“ ohodnotil aplikaci sexuolog Jesper Bay-Hansen.

Počet odsouzení za znásilnění stoupl o 75 %

Aplikace vznikla v reakci na zpřísnění zákona o znásilnění, který začal platit v Dánsku začátkem roku. „Nyní je jasné, že pokud obě strany nevyjádří se sexem souhlas, jedná se o znásilnění,“ uvedl dánský ministr spravedlnosti Nick Haekkerup. Dánská agentura Ritzau již dříve napsala, že za souhlas bude možné považovat jediné slovo, svolení ale bude možné vyjádřit i „nepřímo“, například polibky, dotyky či zvuky.

V Dánsku se podle ministerstva spravedlnosti každý rok stane obětí znásilnění nebo pokusu o znásilnění 11 400 žen. Mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International uvedla, že se Dánsko stalo 12. zemí Evropy, která označila pohlavní styk bez souhlasu obou stran za znásilnění.

Ve Švédsku vstoupil podobný zákon v platnost už v roce 2018. Podle agentury AFP od té doby vzrostl počet odsouzení za znásilnění o 75 procent. Zatímco v roce 2017 soudy shledaly obžalované ze znásilnění vinnými ve 190 případech, loni to bylo ve 333 případech.

Tagy: