Smrt ikonického umělce Bena zasáhla Francii: Zemřel jen pár hodin po své manželce

Francouzský umělec Ben, známý svými ironickými malovanými slogany, zemřel ve věku 88 let. Výtvarník spáchal sebevraždu jen několik hodin po smrti své manželky, se kterou strávil 60 let, uvedla ve středu podle listu The Guardian jeho rodina.

Děti Bena a Annie Vautierových ve svém prohlášení uvádějí, že jejich otec spáchal sebevraždu poté, co jejich matka v pondělí večer prodělala mrtvici a ve středu zemřela. „Ben, který bez ní nechtěl a nemohl žít, se o několik hodin později zabil v jejich domě,“ uvedli Eva a François. Pár žil ve francouzském středomořském městě Nice, informoval list The Guardian.

ČTĚTE TAKÉ: Harryho fanoušci hrozí smrtí synovi Lennona. Rozzuřilo je, že se princi vysmál kvůli knize

Umělec, který se narodil jako Ben Vautier v Neapoli roku 1935 a který byl profesně známý pouze jako Ben, se ve 14 letech přestěhoval do Nice, kde strávil zbytek života. Byl spojen s hnutím Fluxus, které se v 60. letech snažilo narušit to, co se považuje za umění, a jeho styl pouliční provokativní ironie se podle britského deníku ukázal jako velmi vlivný.

„Všechno je umění,“ říkal Ben a místo tradičních uměleckých děl podle svých slov vytvářel „gesta“, například stál ve výloze a křičel, dokud neztratil hlas, organizoval divadelní představení, která se nikdy nekonala, nebo klavírní recitály, při nichž klavírista utíkal.

Podepisoval se na cokoli, co chtěl, a prohlašoval to za své dílo: na těla kolemjdoucích na Promenade des Anglais (Anglická promenáda) v Nice, nebo dokonce na díla jiných umělců. „Moje umění bude uměním přivlastňování. Snažím se podepsat vše, co ještě podepsáno nebylo. Věřím, že umění je v záměru a že se stačí podepsat,“ řekl jednou.

Tím, že Ben ignoroval „chráněný rámec muzeí“, odmítal vnímat umění jako plod vzdělání a talentu, dráždil některé lidi z vlastní branže, kteří ho podle listu považovali za oportunistu a diletanta. Umělec však vždy trval na tom, že za jeho vtipy se skrývá vážné poselství.

Nejvíc se proslavil právě svými humornými slogany, které obvykle maloval dětským rukopisem bílou barvou na černém pozadí, jeden z nich se například tázal: „K čemu je umění?“ Díky těmto vzkazům si vysloužil místo například v newyorském Muzeu moderního umění (MoMA) a mnoho replik – na školních taškách, sešitech nebo tramvajových zastávkách v Nice.

„Na penálech našich dětí, na tolika předmětech denní potřeby, a dokonce i v našich představách zanechal Ben svou stopu, tvořenou svobodou a poezií, zdánlivou lehkostí a ohromující hloubkou,“ uvedl v prohlášení francouzský prezident Emmanuel Macron. „Svět kultury přišel o legendu,“ dodala ministryně kultury Rachida Datiová, která Bena označila za „zlatníka jazyka“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dojemné loučení s Janem Kačerem. Vzpomínám s poděkováním, řekl Bartoška. Hřebejk neudržel slzy

Tagy: