Poslanci jednají o manželství homosexuálů. V Praze demonstrují odpůrci i příznivci

Gayové a homosexuálové

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Poslanci ve čtvrtek začali projednávat návrh zákona umožňujícího sňatky homosexuálních párů. Proti tomuto záměru se poblíž Sněmovny koná demonstrace sdružení Aliance pro rodinu. Podle něho hrozí legalizace „obchodu s dětmi“. Zákon naopak přišli podpořit zástupci hnutí leseb a gayů pod vedením organizace Jsme fér.

Demonstrace začala v osm hodin ráno na Malostranském náměstí. „Stát nesmí ukončit instituci manželství tak, jak ji známe. Stát nesmí dovolit obchodovat s dětmi a podporovat pronajímání děloh a nakupování pohlavních buněk z ekonomicky slabých zemí,” tvrdí předsedkyně Aliance pro rodinu Jana Jochová s tím, že protest proběhne v souladu s hygienickými opatřeními.

Podle Aliance pro rodinu se mají akce zúčastnit stovky lidí. „Jistě víme, že ke vzniku dítěte je pořád potřeba muž a žena, a že takzvaní dva tátové nebo dvě mámy jsou biologicky nemožní,” dodala Jochová.

Změnu navrhlo 46 poslanců

Právničku iniciativy Jsme fér Lucii Zachariášovou mrzí, že se objevují výroky o tom, jak stejnopohlavní manželství ohrožuje tradiční rodinu. „Vůbec si nedokážu představit, jak naši rodinu může ohrozit to, když se budou moct vzít dva mí sousedé nebo dvě moje sousedky. Rozhodně nerozumím tomu, jakým konkrétním způsobem by ohrožení mělo probíhat,” řekla Zachariášová.

„Můžeme se bavit o nějakých ryze praktických věcech, což si myslím, že může být pro mnoho lidí důvodem, proč do manželství vstupují. Například společné jmění manželů nebo nějaké zvýhodněné manželské půjčky a podobně. Na to všechno gayové a lesby v registrovaném partnerství nemohou dosáhnout,“ sdělila Zachariášová. „A věc, která je velmi důležitá, jsou práva dětí a jejich postavení v rodinách. Ony už v rodinách v tuhle chvíli jsou, ale právně mají vždy pouze jednoho rodiče, což je především pro děti velmi ohrožující v případě, že se třeba rodiči něco stane,“ doplnila Zachariášová.

ČR uzákonila registrované partnerství v červenci 2006. Úvodní debatu o předlohách, jež se týkají manželství, zahájila Sněmovna před třemi lety v listopadu. Pak se k diskusi vrátila ještě předloni v březnu. Následné snahy o pokračování projednávání těchto novel nebyly úspěšné. Manželství i pro homosexuály navrhlo změnou občanského zákoníku 46 poslanců. Pod návrh na ústavní ochranu tradičního manželství se podepsalo 37 členů Sněmovny.

Ve čtvrtek se poslanci pustili do jadrné debaty. Mezi prvními vystoupil šéf SPD Tomio Okamura. „Jasně se postavil proti manželství homosexuálů a proti tomu, aby homosexuálové mohli adoptovat děti. Mluvil o tom, že sám byl v dětském domově. Doslova řekl, že než aby si ho vzal stejnopohlavní pár z dětského domova, raději by vyskočil z okna,“ popsala reportérka CNN Prima NEWS Sabina Dračková.

První bylo Nizozemsko

Jako první umožnilo sňatky homosexuálních párů v roce 2001 Nizozemsko. Stejnopohlavní sňatky na celostátní úrovni nyní umožňuje ve světě 29 zemí, z toho 16 v Evropě. Většina těchto států dovoluje i adopci dětí homosexuálními páry. Naposledy schválila sňatky homosexuálům loni v květnu Kostarika.

I v jiných zemích mohou homosexuálové uzavírat sňatky, ale jen v některých částech, například ve zhruba  polovině států Mexika. Další země pak umožňují registrované partnerství osob stejného pohlaví.

Homosexualita je stále trestná ve více než polovině afrických zemí, v Mauritánii, Súdánu a částech Somálska a Nigérie příslušníkům sexuálních menšin dokonce hrozí trest smrti. V poslední době ale svoje zákony uvolnil Mosambik, Angola, Seychely a Botswana.

Tagy: