Sněmovní obstrukce v podání Babiše: Zrušte všechny dotace, moje firma odvádí pět miliard

Andrej Babiš ve Sněmovně

Boj o reformu penzí

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se připojil ke sněmovním obstrukcím. V pátek dopoledne nemluvil většinu času k projednávané nižší valorizaci důchodů, ale k úplně jiným bodům. Zmínil například inflaci, léčebné konopí, kotlíkové dotace nebo stavbu gigafactory. Bývalý premiér se rozvášnil zejména u dotací, které navrhl zrušit. Zároveň obhajoval holding Agrofert, jejž vložil do svěřenského fondu, že státu odvádí pět miliard korun. Kromě toho si postěžoval, že kvůli svému politickému angažmá nemůže nakupovat jiné společnosti.

Poslanec Andrej Babiš si vzal přednostní právo hned po začátku schůze a začal se vyjadřovat k projednávání novely zákona o důchodovém pojištění. Na začátku sice zkritizoval ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL) za podobu zákona, poté však volně přešel k různým tématům, které spolu nesouvisely.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sněmovna schválila vyšší zdanění nafty. Ceny u benzinek zřejmě vzrostou o necelé dvě koruny

Zhruba deset minut po začátku svého vystoupení například zmínil pozitivní účinky konopí. „Já jsem se v tom angažoval. Byl jsem v Izraeli a dělali jsme k tomu seminář. Je to strašně důležité a lidem to pomáhá,“ řekl Babiš, který poté poslancům přečetl příběh svého podporovatele o složitosti nákupu konopí pro léčebné účely.

Vládu Petra Fialy (ODS) se bývalý premiér rozhodl kritizovat hned několikrát. Například u otázky dotací, které chce ministerstvo financí pod Zbyňkem Stanjurou (ODS) škrtat. „Nejvíce letí úspory v energetice. Jasně, soláry za 600 miliard v čudu, děkujeme moc. To byl Topolánkův tunel,“ řekl na plénu Babiš s odkazem na někdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS).

Poté se obrátil s prosbou na Evropskou unii, aby učinila rázné řešení v dotační politice. „Já znovu opakuji. Zrušte všechny dotace v Evropské unii. Moje firma odvedla pět miliard korun do veřejných rozpočtů,“ řekl někdejší majitel holdingu Agrofert, který je v současné době ve svěřenském fondu.

Agrofert zmínil ještě jednou, když citoval zprávu ředitelky Nadace Agrofert, která prý rozdá lidem více než 100 milionů korun. Podle poslance hnutí ANO se přitom často jedná o rodiny s dětmi.

Babiš se ve své řeči zmínil i o norské společnosti Orkla, která vlastní firmu Znojmia. Zahraniční vlastníci totiž v minulosti oznámili, že se budou uzavírat provozy v České republice a výrobny například nakládaných okurek se přesunou do ciziny. „Já kupovat nemůžu nic, protože jsem stále politik,“ řekl Babiš s tím, že ho k tomu vyzývají podporovatelé.

Tagy: