Snížení spotřební daně zlevní paliva dočasně. Do deseti dnů naopak podraží, říká ekonom

Pohonné hmoty opět zdražují.

Pohonné hmoty setrvale zdražují. Jak je to v Polsku?

Zlevní nafta a benzín díky dočasnému snížení spotřební daně u pohonných hmot? Podle ekonoma Lukáše Kovandy Češi pocítí levnější paliva na benzínových pumpách zhruba deset dnů. „Skutečný klíč k nižším cenám pohonných hmot drží Saúdská Arábie, nikoliv Fialova vláda,“ uvedl.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) snížila spotřební daň u pohonných hmot o 1,50 koruny na litr. Z litru benzínu se dosud odváděla daň 12,84 koruny a u nafty 9,95 koruny. Kabinet touto změnou reaguje na růst cen paliv způsobený inflačními tlaky i důsledky ruské agrese na Ukrajině.

Opatření platí od středy a trvat má minimálně do konce září. U některých řetězců čerpacích stanic už nafta i benzín skutečně zlevnily, a to až o téměř dvě koruny. Podle ekonoma Lukáše Kovandy se však ceny pohonných hmot již brzy zase zvednou.

„Při současném tempu zdražování pohonných hmot v Česku a při zohlednění vývoje cen na surovinové burze v Rotterdamu lze očekávat, že už zhruba za deset dní budou pohonné hmoty v Česku dražší, než byly v úterý,“ prohlásil. Skutečný klíč ke zlevnění pohonných hmot totiž podle něj nedrží Fialova vláda, nýbrž Rijád.

„Saúdská Arábie v tandemu s Ruskem uplatňuje mocný vliv na světové ceny ropy. Od nich se pak odvíjí cena velkoobchodně prodávaných paliv i na rotterdamské burze, jež je zase určující pro české čerpadláře,“ zmínil Kovanda.

Lavrov v Rijádu, návštěvu plánuje i Biden

Saúdská Arábie a Rusko představují dvě vůdčí síly kartelu OPEC, který má na cenu ropy na světových trzích zásadní vliv. Kovanda zmínil, že některým členům kartelu již dochází trpělivost s Ruskem, a to v důsledku ruské invaze, na kterou Západ reaguje tvrdými sankcemi. Kreml proto není schopen plnit své těžební závazky.

Že se Rusko obává vyloučení z organizace, možná dokazuje i cesta ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova do Rijádu. „Pokud by ale Saúdská Arábie s vyškrtnutím Ruska souhlasila, v důsledku vyvázání se ze současného nastavení těžebních kvót bude potenciálně sama moci navýšit těžbu nad rámec současných limitů,“ dodal Kovanda.

Do Saúdské Arábie se chystá také americký prezident Joe Biden. Případné vyškrtnutí Ruska ze systému stanovování těžebních kvót by bylo pro Spojené státy signálem, že Rijád bude nyní ochotněji vycházet vstříc zájmům americké administrativy. Podle Kovandy by to kromě oslabení Ruska snížilo ceny pohonných hmot v USA.

Tagy: