EU už Rusko netrestá. Sama se bojí, že Moskva vypne kohoutky, říká expert na energie

Měřící stanice plynu v ukrajinském Deržavu

Energetický expert společnosti ENAS Vladimír Štěpán ve vysílání CNN Prima NEWS zkritizoval nové sankce vůči Rusku, na kterých se dohodli lídři zemí Evropské unie (EU). Podle něj jen posilujeme ruskou ekonomiku a v Česku navíc opět drasticky zdraží pohonné hmoty.

Ropa se přestane dovážet do šesti měsíců, deriváty do osmi. EU se tak začátkem příštího roku odstřihne od dvou třetin dodávek z Ruska. Zůstává jen část dodávaná jižní větví ropovodu Družba. Česko však získalo na nákup nafty a ropných výrobků ruského původu ještě osmnáctiměsíční výjimku na přestavbu svých zařízení.

Podle Štěpána bude výjimka znamenat právě zdražení nafty a benzinu. „Ceny u nás stoupnou z 50 Kč na 80 nebo 100, protože na trhu zavládne panika. Dodávky ruské ropy jsou do jisté míry nenahraditelné. Platili jsme 50 dolarů za barel, teď je to 120 a bude to až 180. Sankce velmi tvrdě postihnou státy jako Česko, které kupuje za zmíněné ceny,“ dodal expert s tím, že nově dohodnuté sankce nemají smysl.

Zelenskyj je nespokojený

Po schválení ropného embarga navíc začaly růst akcie maďarského petrolejářského koncernu MOL a posiluje také rubl. Podle experta zavedenými sankcemi spíše posilujeme ruskou ekonomiku. „Budou dodávat méně ropy za vyšší ceny. Ruská ekonomika roste poslední rok, zatímco ta evropská nebo česká spadá do recese. Maďarsko, které kupuje levnou ropu, má desetinásobně vyšší růst než Česká republika,“ vysvětlil.

Kyjev je s dosavadními protiruskými sankcemi stále nespokojený. Unie prý rozhoduje příliš pomalu a nedostatečně. „Všechny spory a vnitřní neshody v Evropě, které jen povzbuzují Rusko v jeho tlaku, musí okamžitě skončit. Všech šest balíčků sankcí musí být přijato,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Cíl sankcí je jednoznačný – co nejvíce zvýšit tlak na Rusko, aby ukončilo svou válku na Ukrajině. Podle bývalého premiéra a prezidenta Ruska Dmitrije Medveděva ale nebudou mít vliv na nejvyšší ruské politiky a nepřinesou ani fatální důsledky pro obchod. Základem těchto rozhodnutí má být nenávist vůči zemi a ruským občanům.

Ruská společnost Gazprom pak v úterý zastavila veškeré dodávky plynu do Nizozemska, které odmítlo přistoupit na platby v rublech, jak žádá Kreml. Rusko tím stupňuje tlak na Evropu. „Není to problém, Holandsko má minimální odběr ruského. Situace je ale v současnosti obrácená. Evropa se obává, že Rusko zavře kohoutky, než aby právě EU trestala agresora,“ prohlásil Štěpán.

Tagy: