Obří králík požírá člověka. Plzeňská socha stále budí vášně, radnice rozhodla o jejím osudu

Socha králíka požírajícího člověka

Spor o plzeňského králíka

Plzeňská socha obřího králíka, který požírá člověka, je jedním z nejkontroverznějších děl posledních let. Kvůli vandalům je ale ve špatném stavu a i po osmi letech stále provokuje část veřejnosti. Vedení městského obvodu tentokrát nenechalo o osudu sochy hlasovat obyvatele, ale rozhodlo o něm samo.

Jestli má umění provokovat, tak v případě pětimetrové sochy růžového králíka uprostřed sídliště se to rozhodně podařilo. Přitahuje pozornost, ale i vandaly. Už na první pohled je zřejmé, že se vandalové, ale i čas na soše pořádně podepsali. Má rozbité oči, vypadlý kus ucha, ošoupanou barvu a také na praskliny na mnoha místech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Muž se zastal barmanky a útočník ho bodl do hrudníku. Bezdůvodně na mě vystartoval, popsal

Už v minulosti místní rozhodovali o jejím dalším osudu, někteří králíka na sídlišti prostě nechtěli. Socha to vždy nakonec ustála. Tentokrát ale radnice obyvatele Lochotína v anketě hlasovat nenechala a rozhodla sama. „Dohodli jsme se, že králík tady zůstane pod podmínkou, že ho univerzita dá ve spolupráci s autorem do nějakého stavu,“ uvedl místostarosta obvodu Plzeň 1 Jiří Rezek. „Bylo by tam dobré udělat nějaké zásahy. Jsou to drobné opravy, nic zásadního,“ souhlasil proděkan Fakulty designu a umění Josef Mištera.

Na tom, zda by socha měla na místě zůstat, se místní stále neshodnou. „Asi bych to vyměnila, trochu to budí dojem hrůzy,“ řekla jedna z obyvatelek. „Mně se nelíbí, ale když už tady je, tak nejsem proti,“ dodala další. Někteří lidé králíka využívají třeba i k sezení, pro děti je potom častým herním prvkem. „Malé se líbí, chodíme se sem na něj se dívat,“ uvedla jiná z obyvatelek Plzně. „Určitě je to lepší, než když by tu nebylo nic,“ dodala další. Oprav by se měla socha dočkat v následujících měsících.

Tagy:
umění králík socha Plzeň Plzeňský kraj městská část Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Jiří Rezek