Sociální sítě mají v Číně jepičí život. Po TikToku si cenzoři došlápli na Clubhouse

Sociální síť Clubhouse je populární i v Česku.

Nová populární sociální síť Clubhouse vydržela v čínských obchodech s aplikacemi jen pár dní. Úřadům se totiž nelíbilo, že jsou diskuse na Clubhousu neregulované a potkávají se tam politické názory z celého světa. Co jiní považují za přínos, Čína zatrhla – na aplikaci v zemi nově platí plošný zákaz.

Sociální síť Clubhouse, do které se lidé dostanou pouze pomocí pozvánky od jiného uživatele, je založená na zvuku. V aplikaci se diskutuje v otevřených místnostech o celé plejádě témat, od humoru a byznysu až po politiku. A v tom Čína zřejmě viděla největší problém.

Jen co se lidé v zemi začali radovat, že mají konečně přístup ke svobodné platformě, Čína aplikaci zakázala. Je pravděpodobné, že se úřadům nezamlouvaly polemiky o utlačování Ujgurů a o Tchaj-wanu, které uživatelé na Clubhousu vedli. Jako důvod pro cenzuru aplikace to vnímá americká CNN.

Mnozí mladí Číňané jsou ale z Clubhousu tak nadšení, že se budou pokoušet do aplikace připojovat ilegálně. „Je to pro nás vzácná příležitost. Každý z nás žije pod internetovou cenzurou už velmi dlouho, ale najednou tu máme platformu, kde můžeme diskutovat o čemkoli,“ komentovala pro americkou CNN uživatelka z Šen-čenu. „Jako byste se topili a najednou se mohli zhluboka nadechnout,“ dodala.

Sociální sítě zahraniční provenience mají s čínskými cenzory vůbec těžké pořízení. V Číně platí plošný zákaz celosvětově používaných aplikací, jako jsou Facebook, Instagram, Twitter i TikTok, nelze ale používat ani Google, Wikipedii či Netflix. V zemi existují místní sociální sítě kopírující své západní vzory. Například populární Weibo je obdobou amerického Twitteru. Jen paleta názorů je v čínské mutaci podstatně chudší.

Sociální síť Clubhouse nabírá popularitu i v Česku. Pohybuje se na ní řada známých osobností, influencerů, hudebníků i politiků. V takzvaných diskusních místnostech jsou uživatelé rozděleni do dvou skupin – na řečníky a posluchače. Pokud má i někdo z obecenstva plodný návrh do diskuse, může se přihlásit a dostat se na pomyslné pódium. Zpravidla se tak v místnosti vystřídá celá řada řečníků.

Tagy: