Sokol: Měnit zákony o držení zbraní není nutné. Motiv střelby na fakultě znát nepotřebuji

Advokát a exministr vnitra Tomáš Sokol v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS

K věci (57)

I přes bouřlivou debatu po střelbě na filozofické fakultě jsem nezaznamenal, že by původní znění zákona o zbraních a střelivech působilo potíže. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl advokát Tomáš Sokol. Novela proto podle něj nebyla nutná. Právník mimo jiné prohlásil, že diskuzi ohledně zveřejnění motivu střelce vnímá jako individuální a zdůraznil, že tuto informaci nepotřebuje znát.

Diskuze ohledně zákona týkajícího se držení zbraní byla podle Sokola bouřlivá proto, že byla rámována tragickým rozsahem události z konce minulého roku. „Z pohledu odborné literatury a judikatury soudu jsem nevnímal, že by zákon ve svém původním znění působil jakékoliv potíže,“ sdělil v pořadu K věci.

ČTĚTE TAKÉ: Korupční kauza soudce Elischera: Státní zástupce navrhuje 11 let vězení a peněžitý trest

Problémy naopak vidí v trestním zákoníku. „Na tomto poli probíhaly dohady o tom, zda je znásilnění dostatečně definováno. Zákon o zbraních nebyl kritizován ani ze strany odborné obce, ani veřejnosti. Úprava tak podle mě nebyla něčím, co by bylo dramaticky potřeba,“ prohlásil advokát.

Zda větší prevence vykáže i větší dosah a efektivitu, není podle Sokola dosud jisté. „Pokud psychologové nezalarmují policisty nebo pokud na sebe možný pachatel neupozorní svým chováním na sociálních sítích, bude nesnadné něco takového podchytit, jestliže ujde pozornosti úřadů jen s jednou pořízenou zbraní,“ vyjádřil obavy ve vysílání CNN Prima NEWS.

Veřejná diskuse, zda má být motiv střelce zveřejněn, je podle právníka ryze individuální. „Já osobně tuto skutečnost nepotřebuji znát. Stačí mi fakt, že zavraždil tolik lidí a mnoho jich zranil, a je mi úplně jedno, zda k tomu měl nějaký motiv. Takový čin je daleko za hranicí toho, abych vůbec zvažoval nějaké odůvodnění či zlehčení toho, k čemu došlo,“ shrnul.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Plzni měl znásilnit a shodit ze srázu mladou dívku. Cizinec jde k soudu, hrozí mu doživotí

Tagy: