Španělské úřady rozhodly o smrti stovek telat uvězněných na moři

Španělské úřady rozhodly o porážce stovek telat, která strávila více než dva měsíce plavbou po Středozemním moři. Původně směřovala do Lybie a Turecka, zdejší úřady je však z obav z nemocí odmítly vpustit do země. Ze stejného důvodu budou nyní přeživší býci ve Španělsku utraceni.

Plavidla vyrazila na cestu ze španělských přístavů již v polovině prosince. Tři a půl tisíce býků ve věku od šesti do dvanácti měsíců mělo být převezeno do Lybie a Turecka na porážku. Lodě však nedostaly zelenou k zakotvení v tamějších přístavech kvůli obavám, že býci trpí katarální horečkou. Ze stejného důvodu jim bylo zabráněno zakotvit i v dalších přístavech. Zvířata proto proplouvala Středozemním mořem v otřesných podmínkách déle než dva měsíce.

Přepravci z problémů viní španělské ministerstvo zemědělství, které údajně mělo vystavit dokumenty s chybným určením původu býků. Ti totiž pocházejí ze Zaragozy a Teruelu, což jsou města, kde se katarální horečka nevyskytuje. V přepravních dokumentach však úřady údajně zapsaly jako místo původu Aragon, který se s horečkou v posledních dvou letech potýká. Katarální horečka je onemocnění přežvýkavců způsobené krvesajícím hmyzem. Nákaza se projevuje horečkou, záněty a otoky sliznic. Nemoc není přenosná na člověka.

Plavidla se však nemohla ani vrátit zpět do Španělska – kvůli snaze zakotvit v Libyi nesměli být býci vyloženi na španělské půdě. Nastalou situaci tak vyřešil až tlak Evropské unie. Španělská veterinární správa uvedla, že se zvířata na palubě nacházejí v hrozném stavu a další transport již nemusejí zvládnout. „Narozdíl od pytle brambor, který můžete převážet tam a zpátky, dokáží krávy cítit bolest a utrpení. Situace, kdy tisíce mladých býků uvíznou na moři na dva a půl měsíce jen proto, aby byli zabiti v zemi, odkud pocházejí, je extrémně skličující,“ prohlásila Olga Kikou, ředitelka neziskové organizace Compassion in World Farming. „A to vše je považováno za legální, navzdory tomu, že existují evropské zákony, které mají zvířata během transportu chránit a které uznávají jejich status vnímavých bytostí,“ dodává.

Právník společnosti vlastnící plavidla uvedl, že se budou proti rozhodnutí španělských úřadů bránit, jelikož čekají na výsledky testů na přítomnost katarální horečky ve stádu, a vysvětlil, že jejich cílem je dát zvířata dohromady a najít jim nového kupce. Ministerstvo zemědělství však uvedlo, že pokud přepravce nezačal s porážkou zvířat do pondělí, zajistí ji samo. S tím měli veterináři začít v úterý.

Tagy: