Kostýmy penisů a nafukovací panny v oblíbené destinaci Čechů končí. Místní tvrdě zakročili

Oblíbené katalánské letovisko turistům zakázalo vulgární kostýmy.

Nežádoucí projevy turismu

Oblíbené katalánské letovisko Platja d’Aro na pobřeží Costa Brava zakázalo kostýmy pánských přirození a nafukovací panny, informovalo zpravodajství CNN. Za porušení nové vyhlášky hrozí pokuty ve výši až 37 tisíc korun. Letovisko, v němž žije zhruba 12 500 obyvatel, je populární zejména jako destinace pro rozlučky se svobodou. Za jeden letní víkend navštíví podle britského deníku The Guardian přímořské město až 300 tisíc lidí.

Nová vyhláška zakazuje, aby se lidé objevovali „na veřejnosti bez oblečení nebo jen ve spodním prádle, případně v kostýmech nebo s doplňky lidských genitálií, s pannami a jinými předměty sexuální povahy“. Pokuta za neuposlechnutí vyhlášky začíná na částce 300 eur (asi 7 400 korun) a může se vyšplhat až na 1 500 eur (asi 37 tisíc korun), uvedl deník The Guardian.

ČTĚTE TAKÉ: Žáci z Boleslavska na školním tablu pózovali s dlouhými zbraněmi. Ředitel přiznal pochybení

„Chování turistů má vliv na celou místní komunitu a musíme proti němu bojovat,“ uvedl starosta Maurici Jiménez s tím, že kdyby to bylo možné, zakázal by rozlučky se svobodou úplně. Šéf místní policie David Puertas zmínil jako jeden z příkladů nepřístojného chování incident, při němž byl nastávající ženich přilepen k lampě izolační páskou, zatímco jeho přátelé až do ranních hodin pouštěli hlasitou hudbu a zpívali.

Vyhláška dále zakazuje pohyb bez trička nebo jen v plavkách jinde než na pláži. K podobnému opatření před několika lety přistoupilo také katalánské město Barcelona. Opatření není nicméně podle deníku The Guardian příliš účinné, protože ho porušují zejména turisté, kteří ze země jednoduše odcestují, aniž by pokutu zaplatili.

S divokými večírky se potýkají takřka všechna města na pobřeží Costa Brava. Kromě letoviska Platja d’Aro to jsou například rekreační střediska Tossa de Mar nebo Lloret de Mar.

Španělsko se potýká s rostoucím počtem protestů v souvislosti s nadměrným cestovním ruchem. Demonstranti například hrozili, že v létě zastaví provoz letiště na Mallorce, aby omezili masovou turistiku. Na Baleárských ostrovech byla zase zavedena opatření proti pití alkoholu na veřejnosti a proti lodím pořádajícím večírky, připomnělo zpravodajství CNN.

Proti vulgárním kostýmům bojuje i Praha

Praha avizovala podobný krok letos v dubnu. „Primárně nám jde o regulaci kostýmů, které jsou vulgární,“ uvedla tehdy starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská. V roce 2019 magistrát schválil vyhlášku proti pouličnímu umění. Ta zakazuje „vystoupení v převlecích za zvířata či postavy z filmů, televizních pořadů nebo počítačových her“ a „vystoupení v převlecích svými rozměry zjevně přesahujícími proporce dospělého člověka“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pohoršující kostýmy by měly zmizet i z centra Prahy:

Tagy:
CNN pokuta atrakce kostýmy cestování Španělsko pánské přirození turismus The Guardian Costa Brava rozlučky se svobodou nafukovací pana