Španělsko trápí výskyt „krvácivé horečky“, vir přenášejí klíšťata. Vědci varují před pandemií

Na takzvanou krymsko-konžskou krvácivou horečku zemřel minulý týden starší muž ve španělském městě Salamanka. Tamní zdravotnické úřady vyjádřily obavu nad možným šířením viru a varovaly dokonce před hrozbou pandemie. Nákazu přenášejí klíšťata, informuje web El Comercio. Španělští experti apelují na místní obyvatele, ale i turisty, aby dodržovali preventivní opatření.

Ve světě bylo již potvrzeno celkem pět úmrtí na různých kontinentech. Minulý týden byl virus zaznamenán i v pěti oblastech na jihu Španělska. Předpokládá se, že k tomu přispěly i změny klimatu a přesuny zvířat, uvádí web El Comercio.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nová mutace koronaviru FLiRT dělá obavy vědcům. Zmínili její zákeřnost a popsali příznaky

K přenosu viru dochází po kousnutí klíštěte. Odborníci uvedli, že se jedná především o rod Hyalomma. Mezi infikováním a projevem prvních příznaků uplyne zpravidla doba od tří až do 13 dnů. Kromě zarudnutí kůže v místě infikování mohou přijít silná bolest hlavy či kloubů, výrazné pocení, dýchací potíže nebo dokonce zánět spojivek.

Virus ale může přejít z nemocného člověka na dalšího, a to prostřednictvím krve či tekutin. Nemocniční zařízení v Salamance z důvodu prevence přijala přísná epidemiologická opatření, informuje web The Mirror.

Úřady varují nejen místní, ale i turisty, aby si na klíšťata dali velký pozor. Proti onemocnění totiž dosud neexistuje vakcína. „Zdůrazňujeme, že je nutné nosit vhodné oblečení a obuv během vycházek do přírody a okolí. Připomínáme také využívání repelentu nejen pro lidi, ale i pro domácí mazlíčky,“ cituje web doporučení španělských zdravotnických úřadů.

Resort také vyzývá obyvatele, aby nahlašovali různé druhy klíšťat. Experti nyní vytvořili mapu s nejčastějším výskytem celkem šesti druhů tohoto nebezpečného roztoče.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pojišťovny nabízejí příspěvky na dětské tábory. Částky a podmínky se však výrazně liší

Tagy: