Špicar: Euro je jen měna, nepřeceňujme jeho význam. Neudělá z nás Německo ani Řecko

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

INTERVIEW 24.9.2021

Otázka přijetí eura není součástí předvolebních kampaní. Podle hostů pořadu Interview, ekonoma Martina Slaného a viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara, je hlavním důvodem fakt, že po něm tady nyní není poptávka. Na samotnou jednotnou evropskou měnu však mají rozdílný názor. „Euro je jen měna, nepřeceňujme jeho význam,“ uvedl Špicar. Slaný namítl, že to tak není a v případě eura jde i o politickou, fiskální a transferovou unii.

Špicar ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že euro není pro Českou republiku významné. „Zatím to není téma a asi se jím ani nestane. I kdybychom ho chtěli přijmout, tak bychom kvůli stavu českých financí nemohli,“ podotkl. Slaný dodal, že lidé o euro ani nestojí. V otázce jeho přijetí se 70 procent české populace vyjádřilo proti.

„Není chyba, že dosud eurem neplatíme. Je dobře, že máme vlastní měnovou politiku a flexibilní kurz koruny. Euro má sice své výhody, ale postupem času se zmenšují – a obnažují se jeho nevýhody,“ vysvětloval Slaný. Doplnil, že pokud česká koruna funguje, tak není otázka přijetí eura na stole. „Pokud něco eurozóna přinesla, tak je to snížení míry inflace. To jsme si ale dokázali zabezpečit sami,“ podotkl.

Špicar však reagoval, že Česku s přijetím eura ujíždí vlak. „Vítám vstup Chorvatska, kde výhody eura znají turisté, kteří tam jezdí. Experiment za nás provedlo už Slovensko. Kdyby politici lidem vysvětlili, že se eura bojí zbytečně, tak by si u nás našlo oblibu,“ myslí si.

Euromýtus zdražování

Češi mají podle něj největší obavu z toho, že by se s přijetím eura zdražovalo. „To je však euromýtus. Slovensko je příkladem toho, že když vláda vymáhá sankce, tak se tomu dá předejít,“ podotkl s tím, že tato obava vznikla tak, že někteří podnikatelé po přijetí eura zaokrouhlovali ceny nahoru. „Euro je jen měna, nepřeceňujme jeho význam. Neudělá z nás skvělé Německo, ani bankrotující Řecko. Tento názor je naivní,“ pokračoval s tím, že by ho Česko mělo přijmout.

„Pomůžeme exportérům, kteří Česko živí. Ušetříme na směně a posílíme v Evropě. Rozhodovací centrum po brexitu bude v eurozóně,“ řekl. S názorem že euro je jen měna však nesouhlasí Slaný. „Není to jen měna. Je to i politická, fiskální a transferová unie. Řada transferů se děje skrytě. Příkladem je systém Target, který vyrovnává nerovnováhy v zahraničním obchodě,“ vyzdvihl.

Špicar následně dodal, že lidem nikdo výhody eura nevysvětluje. „Podezřívám politiky z toho, že vidí 70 procent populace, která je proti němu, a mají pak strach hladit společnost proti srsti. Udělat něco, aby jim vysvětlili, že se pletou. Chybí nám politici s odvahou,“ myslí si. Doplnil, že i přesto, že by euro Česku pomohlo, tak není reálné, abychom ho přijali, když se ho většina lidí bojí. „Nebyla by to dobrá politika,“ uzavřel.

Tagy: