Spolykal 68 kapslí s kokainem. Pašerákova cesta skončila na pražském letišti

Kdyby se jen jediný kontejner protrhl, pašerák by zemřel.

Pašerák spolykal půl kila kokainu

Kurýr, který přiletěl ze španělské Valencie do Prahy, spolykal zhruba kilo kokainu a doufal, že ho kontroly na letištích neodhalí. A právě na ruzyňském letišti ho zadrželi celníci. Nebyl ale jediný, další pašeráci ukrývali drogy v zavazadlech. Na případech pracovali detektivové z Národní protidrogové centrály.

První kurýr přicestoval z Nizozemska na pražskou Florenc. Tam se dostal do hledáčku celníků, které se pokusil neúspěšně setřást. Cestující se ke kufru přestal hlásit a měl k tomu důvod. Zavazadlo bylo plné drog. To, že patří právě jemu, celníci odhalili rychle. Muži udělali stěry z dlaní.

ČTĚTE TAKÉ: Jeden z Čechů zapojených do pašování více než čtyř tun drog promluvil. Šéf gangu stále uniká

„Jednalo se o různé typy drog, jako je amfetamin, ketamin, mefedron. Cestoval pravidelně, někdy i čtyřikrát do měsíce. Někdy i s přestupy v Německu,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Martina Kaňková mluvčí Generálního ředitelství celní správy.

Druhý kurýr do České republiky přiletěl z Brazílie. Měl speciálně upravený kufr s dvojitým dnem, právě tam byla ukryta dvě kila kokainu.

„Muž vypověděl, že se živil jako taxikář a že když si náhodnému cestujícímu postěžoval, že má finanční a zdravotní problémy, tak mu nabídl dvacet tisíc brazilských reálů za dovezení kufru do České republiky,“ sdělila Lucie Šmoldasová, mluvčí Národní protidrogové centrály. To je zhruba devadesát dva tisíc korun.

Další pašerák převážel drogy tou nejrizikovější cestou. Spolykal šedesát osm kontejnerů s kokainem, celkově obsah vážil více než kilogram. Narkotika v jeho útrobách odhalilo CT.

„Chemická analýza ukázala, že čistota látky byla 57 %, což znamená, že drogu už dřív někdo naředil. Buď ve Španělsku, odkud kurýr přicestoval, nebo už v Jižní Americe,“ řekla Šmoldasová.

„Kdyby se jen jediný kontejner protrhl, tak to skončí okamžitou smrtí,“ upozornila Kaňková. Polykači drog riskují zdraví i život. Přesto je tento způsob pašování stále populární. A to hlavně při přepravě z Jižní Ameriky do Evropy.

Tagy: