Spor o korespondenční volbu. Zmatláte ji a nebude bezpečná, opřel se Vondráček do Jakoba

předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček

360° 8.12.2023

Pro Čechy v zahraničí chceme v příštím roce prosadit korespondenční volby, přišel správný čas, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. Návrh připravili koaliční poslanci. Hnutí ANO to ale odmítá, přestože to samé mělo ve svém dřívějším programovém prohlášení. Podle místopředsedy hnutí Radka Vondráčka by to vedlo k demolici volebního systému. Samotný návrh pak označil za partyzánštinu a podle něj ho pětikoalice zmatlá.

Koaliční poslanci připravili nový návrh na zavedení korespondenční volby pro Čechy v zahraničí, která se má týkat prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by se dopisem mohlo hlasovat o rozložení sil ve Sněmovně v roce 2025. „Teď přišel ten správný čas. Je potřeba, abychom to prosadili v příštím roce, určitě to nebude jednoduché,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin chce být opět prezidentem. Vládce Ruska oznámil, že bude v příštím roce kandidovat

Zároveň podotkl, že je překvapený z přístupu hnutí ANO, jelikož Babišova vláda měla korespondenční volbu ve svém programovém prohlášení. „Předpokládal bych, že se s hnutím ANO na návrhu shodneme. Upřímně moc nerozumím, proč udělalo takovou otočku,“ sdělil Jakob.

Podle místopředsedy hnutí ANO a stínového ministra spravedlnosti Radka Vondráčka by ale v případě korespondenční volby nebylo možné zajistit tajnost hlasování a rovnost hlasujících, jak předpokládá Ústava. „Vždycky to bude znamenat slevit na standardu. Jsem pro pomoc krajanům, aby měli jednodušší volbu, ale nebudeme kvůli tomu demolovat náš stabilní a kvalitní volební systém,“ podotkl Vondráček.

Zkritizoval i způsob, jakým koalice návrh připravila. „Dělají to poslaneckým návrhem, ani to nejde z ministerstva. Neprošlo to připomínkovým řízením. Je to strašná partyzánština, zase to zmatláte,“ sdělil Vondráček.

Jakob ale ujistil, že na návrhu panuje celokoaliční shoda. „Podepsali ho předsedové všech pěti koaličních stran, předsedové všech pěti koaličních klubů. Je to jednoznačná shoda koalice. Nakonec, máme to v programovém prohlášení vlády a my se na rozdíl od předchozích vlád hnutí ANO, toho, co je v prohlášení, držíme,“ uvedl Jakob.

Poslanci v pořadu 360° na CNN Prima NEWS mluvili také o startu ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži. Jaký názor zastávají, se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: