To se za sebe stydím, laciný populismus, řekl Klaus. Nemohl uvěřit archivním záběrům z Primy
spropitné
Výpis příspěvků ke štítku „spropitné“
Američanka zaplatila za sendvič přes sedm tisíc dolarů. Na terminálu zadala omylem telefon
Omyl za tisíce se stal ženě z Atlanty v americkém státě Georgia. V prodejně rychlého občerstvení Subway si objednala sendvič a při placení vyťukala na terminálu do kolonky spropitné své telefonní číslo. Nedobrovolně si tak dopřála nejdražší sendvič nejen v životě, ale na celém světě. Zaplatila za něj přes 7 100 dolarů (159 tisíc Kč), píše deník Bild.
Dostala pohádkové dýško, ale o peníze přišla. Zdrcená servírka vyhazov nechápe
Opravdu štědrého spropitného se dočkala servírka z Arkansasu, která obsluhovala více než 40člennou společnost na večírku. Dlouho se z něj však neradovala. Manažer restaurace jí totiž donutil dýško v hodnotě 4 400 dolarů (téměř 99 tisíc korun) rozdělit mezi všechny zaměstnance podniku. Kromě toho, že přišla o slušné peníze, ji čekala i další rána. V práci dostala padáka.
Servírka dostala tuzér tisíc dolarů. Její radost umocnilo zjištění, kdo je dárce
Tučné spropitné je samo o sobě velmi příjemným překvapením i vítaným zpestřením platu pro lidi pracující v gastronomii. Jedna americká servírka však díky neobvykle vysokému dýšku poznala muže, jehož rodina se jí v dětství ujala. Úplnou náhodou tak našla syna svých pěstounů.
Prouza: Lidé jsou v hospodách zvyklí zaokrouhlovat. Mělo by být spropitné povinné?
Mělo by být spropitné v Česku povinné, jako je tomu často v zahraničí? Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy by to bylo nešťastné. Zároveň by byl ale pro, aby lidé na účtence viděli, kolik peněz činí pět nebo deset procent dýška. A volá i po tzv. legalizaci spropitného, která by pomohla řadě lidí pracujících v restauratérském sektoru. Řekl to v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.
Spropitné v Česku má být dobrovolné, číšníci by se jinak nesnažili, říká Kastner
Gastronom Luboš Kastner má za to, že spropitné by v českých restauracích i nadále mělo být dobrovolné. Personál by se totiž jinak nemusel snažit, protože by rovnou počítal s jistými penězi. Představitel Svazu malých a středních podniků a živnostníků i restauratérského spolku Apron v rozhovoru pro CNN Prima NEWS dále například hovořil o potřebě zlegalizovat spropitné, aby se tak pomohlo číšníkům a servírkám.
Jak na spropitné? V Evropě hosté platí automaticky, v Česku nemusí dát ani korunu
V Česku je spropitné v restauracích nedílnou součástí příjmů číšníků a servírek. Peníze od hostů navíc pro ně představují nezanedbatelnou částku k jejich platu. Výše spropitného je v tuzemsku tradičně věcí zákazníka, nemusí je dokonce dávat vůbec. Jsou však i restaurace, které po západním vzoru jdou cestou připisováním sazby na účet.
Servírka z Texasu nakonec tučné dýško dostane. Šéf jí ho věnuje k Vánocům
Jednadvacetiletá servírka Emily Bauerová z Texasu po prvotním odmítnutí vysoké spropitné dostane. V přepočtu 43 tisíc korun, které Bauerové zákaznici nechali za tvrdou dřinu, jí majitel restaurace Red Hook Seafood and Bar v San Antoniu věnuje jako vánoční dárek.
Servírka dostala spropitné dva tisíce dolarů. Texaská restaurace jí ho odmítla dát
Štědrost některých amerických zákazníků neskončila ani během pandemie. Na vlastní kůži se o tom mohla přesvědčit servírka Emily Bauerová z restaurace Red Hook Seafood and Bar, které nechal zákazník spropitné dva tisíce dolarů (asi 43 tisíc korun). Prvotní nadšení u ní ale rychle vystřídalo zklamání. Zaměstnavatel servírce oznámil, že tak vysoké dýško nemůže systém zpracovat, a Emily proto nedostane nic.
Prouza ze svazu obchodu vyzývá k legalizaci spropitného, je to velká část příjmů v gastronomii
Od pátku 9. října platí pro restaurační zařízení další omezení – otevírací doba maximálně do 20 hodin. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy se však jedná spíše o tah, který více působí jako rázné opatření než jako skutečný pokus o snížení rizika šíření koronaviru.