Dostala pohádkové dýško, ale o peníze přišla. Zdrcená servírka vyhazov nechápe
Opravdu štědrého spropitného se dočkala servírka z Arkansasu, která obsluhovala více než 40člennou společnost na večírku. Dlouho se z něj však neradovala. Manažer restaurace jí totiž donutil dýško v hodnotě 4 400 dolarů (téměř 99 tisíc korun) rozdělit mezi všechny zaměstnance podniku. Kromě toho, že přišla o slušné peníze, ji čekala i další rána. V práci dostala padáka.
Prouza: Lidé jsou v hospodách zvyklí zaokrouhlovat. Mělo by být spropitné povinné?
Mělo by být spropitné v Česku povinné, jako je tomu často v zahraničí? Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy by to bylo nešťastné. Zároveň by byl ale pro, aby lidé na účtence viděli, kolik peněz činí pět nebo deset procent dýška. A volá i po tzv. legalizaci spropitného, která by pomohla řadě lidí pracujících v restauratérském sektoru. Řekl to v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.
Spropitné v Česku má být dobrovolné, číšníci by se jinak nesnažili, říká Kastner
Gastronom Luboš Kastner má za to, že spropitné by v českých restauracích i nadále mělo být dobrovolné. Personál by se totiž jinak nemusel snažit, protože by rovnou počítal s jistými penězi. Představitel Svazu malých a středních podniků a živnostníků i restauratérského spolku Apron v rozhovoru pro CNN Prima NEWS dále například hovořil o potřebě zlegalizovat spropitné, aby se tak pomohlo číšníkům a servírkám.
Jak na spropitné? V Evropě hosté platí automaticky, v Česku nemusí dát ani korunu
V Česku je spropitné v restauracích nedílnou součástí příjmů číšníků a servírek. Peníze od hostů navíc pro ně představují nezanedbatelnou částku k jejich platu. Výše spropitného je v tuzemsku tradičně věcí zákazníka, nemusí je dokonce dávat vůbec. Jsou však i restaurace, které po západním vzoru jdou cestou připisováním sazby na účet.
Servírka dostala spropitné dva tisíce dolarů. Texaská restaurace jí ho odmítla dát
Štědrost některých amerických zákazníků neskončila ani během pandemie. Na vlastní kůži se o tom mohla přesvědčit servírka Emily Bauerová z restaurace Red Hook Seafood and Bar, které nechal zákazník spropitné dva tisíce dolarů (asi 43 tisíc korun). Prvotní nadšení u ní ale rychle vystřídalo zklamání. Zaměstnavatel servírce oznámil, že tak vysoké dýško nemůže systém zpracovat, a Emily proto nedostane nic.