Je Sputnik okopírovaná AstraZeneca? Ruští agenti měli v Oxfordu ukrást plány vakcíny

Jedna z laboratoří v Oxfordu, kde se pracuje na AstraZenece.

Ukradená vakcína

Britské zpravodajské služby tvrdí, že ruští špehové ukradli z laboratoří v Oxfordu recepturu koronavirové vakcíny AstraZeneca. Moskva pak měla posléze plány využít k výrobě vlastní vakcíny – Sputniku – která je založena na podobném principu.

Ke koronavirové vakcíně vyvíjené v Oxfordu svět upínal své naděje už během jejího vývoje. Britští vědci na ní začali pracovat ihned po začátku pandemie.

Někdy během roku 2020 se měli do laboratoří v Oxfordu vloupat ruští agenti, kteří údajně ukradli recepturu na tehdy již téměř hotovou vakcínu AstraZeneca.

Alespoň to tvrdí britské zpravodajské služby, které mají mít důkaz, že Rusové ukradli v laboratoři také některé další citlivé dokumenty. Bývalý člen kabinetu premiéra Borise Johnsona James Brokenshire prohlásil, že si je „z 95 procent jistý“, že Rusko v minulosti útočilo na britské farmaceutické společnosti i vědecké skupiny.

Podle teorie britské rozvědky měli agenti Vladimira Putina předat plány na AstraZenecu vědcům v Rusku. Výzkumníci pak měli na základě nich začít pracovat na své naoko vlastní vakcíně Sputnik, kterou následně Moskva distribuovala do celého světa.

Na rozdíl od mRNA vakcín Moderna a Pfizer totiž očkování AstraZeneca a Sputnik fungují na odlišném principu. Britské a ruské vakcíny pracují s adenoviry – lidské tělo se v tomto případě učí vytvářet imunitu proti koronaviru na základě boje s jiným a prakticky neškodným virem.

Tagy: