Drama před cílem nejtěžšího závodu kolem světa. Plachetnice se srazila s rybáři

Osmdesát dní plachtil sám v lodi kolem světa a blížil se do cíle neobtížnějšího jachtařského závodu Vendée Globe. Jenže 90 námořních mil, tedy 166 kilometrů, před cílem německý závodník Boris Hermann naboural do rybářské lodi. A přišel o umístění na stupních vítězů.

Měl za sebou 23 910 mil (44 233 kilometrů) plavby, blížil se do cíle ve francouzském městě Les Sables-d'Olonne, odkud s dalšími 32 závodníky a závodnicemi osmého listopadu loňského roku vyrazil na závod kolem světa. Pevnina na dohled, v cíli čekala manželka Berte Lorenzenová a sedmiměsíční dcera Marie-Louise.

Jenže ve středu ve 20:50 hodin za tmy přišla rána. Devětatřicetiletý Hermann se svou jachtou Seaexplorer narazil do rybářského člunu v rychlosti 15 námořních uzlů, zhruba 28 kilometrů v hodině. Na pravoboku se odlomilo jedno z křídel, došlo také k protržení jedné z plachet a poškození trupu lodi. Ne takovému, že by se nejnovější typ high-tech jachty potopil.

Německý jachtař dál mířil k cíli, ale s poloviční rychlostí než jeho konkurenti. Ti nejlepší už se dostali až do cílového bodu na západním pobřeží Francie. Jako první dorazil Charlie Dalin (Apivia) před svým francouzským krajanem Louisem Burtonem (Burreau Vallee 2). Ale vítězem byl nakonec vyhlášený za nimi plachtící další Francouz Yannick Bestaven (Maître Coq IV) díky časovému bonusu 10 hodin a 15 minut za záchranu ztroskotaného soupeře.

Hermannovi bude za kolizi s rybáři odečteno od konečného času šest hodin, přesto však přišel o umístění na stupních vítězů, které by se dalo považovat při jeho prvním startu za obrovské překvapení.

„Byl to skutečný šok. Nevím, jak se to mohlo stát. Z ničeho nic jsem před sebou viděl zeď a narazil do ní,“ popisoval nedlouho po nehodě rozrušený, ale nezraněný Boris Hermann. Muž žijící v severoněmeckém Hamburku, jehož počínání sledovaly desítky tisíc fanoušků na sociálních sítích. Veřejnoprávní regionální televize NDR zařazovala přímé přenosy nejen ze startu, ale také z plavby a závěru jedinečné regaty.

„Dlouhé dny jsem bojoval jako lev a pak se stalo to nejhorší. Je to jako noční můra. Je mi líto každého, kdo nás podporuje,“ rozloučil se s fanoušky a nejobtížnějším sólo nonstop závodem Boris Hermann.

Tagy:
Německo Francie loď závod Hamburk jachta srážka Boris Hermann jachting Vednée Globe kolem světa Německá demokratická republika Les Sables-d'Olonne Charlie Dalin Louis Burton Yannick Bestaven