Stáří u psů nemusí být plné bolesti a omezení. Ovčák Yrro je toho důkazem

Je to téměř dva roky, co si Jarmila Lenertová všimla, že její tehdy osmiletý německý ovčák Yrro začíná „škrtat“ zadními tlapkami o zem a na jednu z nich napadat. Zatímco někteří by to přisoudili věku a mávli nad tím rukou, Jarmila s Yrrem podstoupila důkladné veterinární vyšetření, které odhalilo hned několik problémů.

Onemocnění páteře, výrůstky, cysta na míše – to všechno způsobovalo Yrrovi při pohybu velké bolesti. Majitelka, která je sama veterinární lékařkou, proto přistoupila k podávání vitaminů, chondroprotektiv a také léků na bolest, po kterých se psímu seniorovi značně ulevilo. To ale nestačilo. „Když zvíře něco bolí, méně se pohybuje a tím dochází k atrofii. To je začátek zdlouhavých a vleklých problémů,“ popisuje Ilona Horáková, ke které začal Yrro s majitelkou jezdit na terapie.

Podle Horákové je velmi důležitý přístup majitele a Yrro měl to štěstí, že jeho páníčka udělala maximum pro to, aby mu bylo lépe. „Navštěvovala s ním hydroterapii, pracovaly jsme spolu na svalovině zadních nohou, spojovaly jsme to i s masáží a protahovacím cvičením, aby se mu nezkracovaly šlachy a svaly,“ popisuje Horáková, která v případě Yrra zvolila i magnetoterapii. „Při masážích zvířat jde dobře rozpoznat místa, kde jsou bolestiví – začnou komunikovat očima, pohybem, zívnutím, a já se tak mohu zaměřit na problémovou oblast. Se seniory se dobře pracuje, protože jsou již klidnější a terapie spojené s masáží si většinou náležitě užívají,“ dodává Ilona Horáková.

Yrro dělal dříve sportovní kynologii a naprosto ji miloval. Po veterinárním vyšetření však bylo jasné, že se své oblíbené aktivity bude muset vzdát. Pohyb ale potřebuje, a to doslova. Podle Jarmily Lenertové je velmi znát, když pravidelné procházky vynechají. „Vyléčitelné to není, jde hlavně o to, aby ho to nebolelo, aby byl pohyblivější, měl radost ze života a abychom zpomalili to zhoršování,“ vysvětluje Yrrova majitelka, která se sama jako veterinární lékařka s psími seniory potkávala takřka denně v ordinaci. Podle ní záleží na lidech, zda problém s pohybem u psa chtějí řešit, nebo ne. „Když to nechtěli řešit, svedli to na věk a my je do ničeho nutit nemůžeme,“ říká Lenertová.

Nejen pro psí seniory existuje celá řada terapií, které jim mohou pomoci s jejich pohybovými problémy. Ať už je to hydroterapie, která pomohla i fence československého vlčáka Enny, nebo Dornova metoda, která dokáže pomoci a ulevit nejen psům, ale i kočkám nebo koním. I přes šedivějící čumák a stále pomalejší reakce tak mohou mít psí senioři kvalitní a bezbolestný život. Jsou však zcela odkázáni na své majitele. A ne všichni mají takové štěstí jako Yrro.

Tagy: