Rozhořčený starosta Hranic podává kvůli havárii na Bečvě trestní oznámení

Otrávené ryby v Bečvě

Starosta města Hranice Jiří Kudláček podal v souvislosti s ekologickou havárií na řece Bečvě trestní oznámení na Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP). Inspektoři podle něj pozdě informovali o složení jedu a tím ohrozili zdraví všech, kteří se na likvidaci neštěstí podíleli. Inspekce všechna nařčení odmítá. Chemičtí experti tvrdí, že jed nikoho neohrozil.

Třicet tun uhynulých ryb a dalších vodních živočichů vylovili v uplynulých dnech rybáři, hasiči i dobrovolníci z řeky Bečvy zasažené velkou ekologickou havárií. Mrtvé ryby zaznamenali rybáři i v centru Přerova, desítky kilometrů od místa, kde jedy vtekly do řeky. Podle starosty Hranic Česká inspekce životního prostředí pozdě informovala o tom, jak moc nebezpečné látky do řeky unikly.

„Tyto vzorky se v odborných laboratořích zpracovávají v čase několika minut a nebo maximálně hodin. ČIŽP, která to měla na starost, nechala ve vodě od neděle do čtvrtka záchranáře, lidi z rybářského svazu a dobrovolníky pracovat v kyanidu. Kdo zná tuto látku, ví, že je vysoce nebezpečná,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Kudláček.

Podle expertů nebezpečí už nehrozí

Starosta proto v úterý podal na inspekci trestní oznámení. Podle něj ohrozila zdraví všech, kteří pracovali ve vodě bez patřičných pomůcek. Vedení ČIZP ale jakékoliv pochybení odmítá. „Česká inspekce životního prostředí prostřednictvím svých inspektorů rozhodně nepochybila ani při práci s ochrannými pomůckami, ani v postupu zvládání havárie na řece Bečvě. Ten je jasně dán zákonem,“ řekla CNN Prima NEWS mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová.

Podle expertů oslovených CNN Prima NEWS s velkou pravděpodobností k ohrožení zdraví lidí pracujících v řece nedošlo. „Kyanid a kyanovodík jsou velmi prudké jedy, které působí téměř okamžitě během desítek vteřin až desítek minut po otravě. To znamená, že pokud nikdo neměl problémy během práce nebo bezprostředně po ní, neočekával bych nějaké pozdní účinky na zdraví,“ sdělil chemik Petr Fryčák.

„Po několika hodinách bych už větší expozice neočekával, protože je tam přece jenom určitý průtok vody,“ uvedl děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT v Praze Vladimír Kočí.

Policisté mezitím pokračují ve vyšetřování příčin neštěstí. V úterý na Twitteru oznámili, že se jed dostal do řeky vyústěním kanálu v Juřince – místní části Valašského Meziříčí. Na ten je napojeno několik firem.

Ministerstvo zemědělství připravuje pomoc pro rybáře, aby se do řeky co nejrychleji vrátil život.

Tagy: