Obézní ženu vyprošťovali z bytu výškovou technikou. Záchranářům museli pomoci hasiči

Brněnští hasiči v pátek dopoledne přispěchali na pomoc tamním záchranářům. V jednom z panelových domů začala mít starší žena výrazné problémy s dýcháním. Zdravotníci jí podali léky a chtěli pacientku transportovat do nemocnice. Kvůli její silné obezitě ji však nebylo možné z bytu, který se nacházel ve vyšších patrech, rychle a bezpečně dostat. Hasiči proto využili výškovou techniku.

Operační středisko vyslalo v pátek dopoledne do brněnských Bohunic lékaře, záchranářskou posádku a inspektora provozu. „Naši pomoc potřebovala žena staršího věku, u které došlo k výraznému zhoršení dušnosti. Zdravotníci jí poskytli kyslíkovou terapii a podali léky. S transportem pacientky z bytu do speciální sanitky určené pro převoz bariatrických pacientů nám pomohli hasiči za použití automobilového žebříku,“ popsala mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaela Bothová. Hasičům za jejich pomoc také poděkovala a doplnila, že pacientku předali do péče Fakultní nemocnice Brno.

Záchranáři pro převoz takzvaných bariatrických (těžce obézních, pozn. red.) pacientů používají přizpůsobenou sanitku. „Máme v ní speciální nosítka a jakýsi elektrický stůl, který unese maximální hmotnost 300 kilogramů,“ uvedla dříve mluvčí záchranné služby. Proto by podle ní měl volající na tísňovou linku na případnou vysokou váhu vždy upozornit. „Ve většině případů jsou pacienti obézní z důvodů nějaké závažné nemoci a sami nejsou schopni svoji váhu ovlivnit,“ upozornila Bothová.

Doplnila také, že asistence hasičů je v některých případech nezbytná. „Protože hrozí úraz pacienta, ale i posádky záchranářů.“ Dalším důvodem pro přivolání hasičů je podle Bothové například to, že pacient bydlí v podkroví či vyšších patrech, kam vedou jen schody, nebo je místnost hodně malá a je obtížné bariatrika ze stísněného prostoru dostat do sanitky. Hasiči disponují speciální vanou s popruhy, kam pacienta uloží do jakési prohlubně. Vana má více úchytů, takže ji může nést hned několik mužů.

Tagy: