Stát mi odpírá 50 tisíc, zlobí se invalidní důchodkyně Alena. Experti mluví o diskriminaci

Jako velkou křivdu vnímají invalidní důchodci to, že nemají nárok na takzvané výchovné jako ostatní penzisté. Pět set korun za každé dítě se hlavně ženám vyplácí od ledna. Nelíbí se to ani právníkům, ale vláda žádnou změnu nechystá. A za jedno je v tom s ní i opozice.

„Nevidím důvod, když mám odpracováno 45 roků a vychované tři děti, že bych měla čekat ještě tři roky na to, aby mi někdo dal výchovné,“ uvedla pro CNN Prima NEWS paní Alena. V 62 letech je v důchodu, zatím v invalidním, protože je vyšší, než by byl její starobní. Na výchovné proto nemá podle nastavených pravidel nárok.

„Na okresní správě sociálního zabezpečení mi bylo řečeno, že na to budu mít nárok,“ tvrdí žena. Jak ale uvedla náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Šárka Jelínková (KDU-ČSL), v 65 letech se automaticky tento invalidní důchod překlopí do starobního: „A může si pak požádat o výchovné.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Důchodová reforma je pro vládu velké sousto. Může ohrozit současnou koalici, myslí si Jelínek

To bude ale až za tři roky a paní Alena si myslí, že ji stát mezitím odepře přes 50 tisíc korun. Podle odborníků je takto nastavený systém diskriminační. „Jedná se o zřejmou chybu, která se stát neměla. Množí se případy, kdy se to týká lidí, kteří se opravdu dostali do invalidního důchodu. Vzniká jim finanční ztráta, výrazná ekonomická újma, je to vůči nim diskriminační a nespravedlivé,“ zdůraznil Zdeněk Žižka, ředitel legislativního odboru Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.

Obdobný názor má i advokátka Dagmar Raupachová. „Vláda prezentuje výchovné jako finanční částku 500 korun na jedno vychované dítě, nemohou najednou změnit parametry a říct ne, vy za vychované dítě nedostanete nic. To bych považovala za naprostou diskriminaci,“ uvedla v reakci pro CNN Prima NEWS.

Poslankyně a členka sociálního výboru Pavla Pivoňka Vaňková (STAN) podotkla, že se bude systém „nějakým způsobem“ upravovat. „Budeme se snažit tyto výjimky monitorovat, a pak případně komunikovat s ministerstvem práce a sociálních věcí o návrhu novely zákona,“ podotkla.

Zástupce opozice, poslanec Aleš Juchelka (ANO) dodal, že systém funguje pouze dva měsíce. „Žádné změny bych nedělal,“ sdělil redakci. V Česku je více než 413 tisíc lidí, kteří pobírají invalidní důchod. Kolika lidí by se teoreticky výchovné mohlo týkat, ale Česká správa sociálního zabezpečení neví. Takové statistiky totiž nevede.

Tagy:
peníze opozice kritika seniorka vláda Česko Šárka Jelínková Aleš Juchelka Národní rada invalidní důchod Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky výchovné