Stát se chce zbavit chaty u vodopádu v Krkonoších. Do prodeje půjdou i jiné lukrativní objekty

Stát se chce zbavit obrovského množství nemovitostí.

Stát se chce zbavit obrovského množství nemovitostí. Většinou jde o pozemky ale taky o lukrativní nemovitosti

Stát se chce zbavit obrovského množství majetku, většinou jde o pozemky, ale také o lukrativní nemovitosti. Ministerstvo financí udělalo velkou inventuru a tvrdí, že skoro 30 tisíc pozemků a budov už nepotřebuje.

Jednou z nemovitostí, která zřejmě zamíří do prodeje, je horská chata u Huťského vodopádu v Krkonoších, která byla postavena na konci devatenáctého století. Od devadesátých let ji úředníci finanční správy využívali k rekreaci. „V rámci inventury státního majetku vyhodnotila finanční správa tento objekt jako nepotřebný,“ uvedla mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Alena Mühl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nová tvář Prahy? Ulice nebudou pojmenované po mužích, ale po ženách, popsal developer

K chatě patří ještě čtyři a půl hektaru pozemků, její celková hodnota by tak podle expertů mohla výrazně přesáhnout deset milionů korun. „Na základě záběrů, které jsem viděl, a dostupných veřejných informací bych odhadl, že cena bude někde mezi 17 a 23 miliony korun,“ sdělil Michal Pazdera z Asociace realitních kanceláří.

Stát v historicky největší inventuře svého majetku vytipoval skoro 30 tisíc nemovitostí, které už nepotřebuje. „Rádi bychom většinu těchto objektů prodali. Každý bude posuzován samostatně, takže to záleží teprve na budoucím jednání,“ sdělila Mühl.

Přednostně chce stát oslovit obce a kraje, teprve potom půjdou nemovitosti na trh. „Máme rekordní počet nepotřebných nemovitostí. Budeme se tomu věnovat i nadále, protože za nepotřebné byla označena pouhá dvě procenta,“ popsal ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Stát si od toho slibuje snížení nákladů, které jsou u některých budov obrovské, a díky prodeji pak i zvýšení příjmů. V případě komerčního prodeje slibuje transparentní dražby, aby nedocházelo k pochybnostem, kdo a za jakých podmínek se k nemovitostem dostane. „Musí se udělat aukce, která bude velmi veřejně známá. Není možné, že budou tři nebo čtyři zájemci a vyhraje ten, kdo je něčí kamarád,“ řekl ekonom Vladimír Pikora.

Případní zájemci také musejí počítat s tím, že objekty mnohdy nejsou v ideálním stavu. Noví majitelé budou nuceni zainvestovat například do oprav elektroinstalace nebo vnitřních zdí. První nemovitosti by se mohly dostat na trh už příští rok.

Podle realitního makléře Tomáše Kučery by měl stát mít zájem získat za nemovitosti co nejvyšší cenu. To se ale prý mnohdy neděje. „Ve vší úctě je propagace a prezentace mizerná. Ve většině případů najdete u nabídky pár fotografií, často ne úplně v dobré kvalitě a také ne úplně dostačující text. To vše se vystaví na internetové stránce, kde se udělá aukce, ale kdyby se takovými tématy nezabývala televize, moc lidí se o prodeji nedozví,“ sdělil Kučera.

Tagy:
Finanční správa Vladimír Pikora nemovitost Zbyněk Stanjura pozemek Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Huťský vodopád