Stát zrušil DPH na energie, dodavatelé však nezlevnili ani o korunu. Není to povinné

Elektroměr

Zrušení DPH na elektřinu a plyn

Ministerstvo financí zhruba před měsícem rozhodlo o dočasném zrušení daně z přidané hodnoty na elektřinu a plyn. A to za listopad a prosinec, ve hře je prodloužení tohoto pardonu i po Novém roce. Důvodem bylo zmírnění dopadů dramatického zdražování energií na koncové zákazníky. Dodavatelé však lidem poslali rozpis záloh v nezměněné výši. A to i těm, kteří kvůli konci Bohemia Energy přešli k dodavatelům poslední instance a za energie platí násobky předchozích částek.

„Děkujeme, paní Schillerová a pane Babiši, že jste nám zrušili DPH na energie. To nám moooooc pomohlo,“ napsal na Facebook uživatel Jan Simon a svůj post doprovodil fotkou rozpisu záloh od společnosti ČEZ na dodávky energií pro období od letošního listopadu do dubna příštího roku. „Ty vole, to je bizár tohle. Že se nestydí,“ pokračoval.

Děkujeme paní Schillerová a pane Babiši, že jste nám zrušili DPH na energie. To nám mooooooc pomohlo. Ty vole to je bizár tohle. Že se nestydí.

Posted by Jan Simon on Saturday, November 20, 2021

A není jediný. Na redakci CNN Prima NEWS se obrátilo několik dalších odběratelů elektřiny nebo plynu, kteří jsou překvapeni, že se dočasný pardon na daň z přidané hodnoty neprojevil na částce, kterou budou platit. „Všech šest záloh má stejnou částku. O DPH tam není ani zmínka. Tak uvidím,“ sdělil CNN Prima NEWS Michal z Prahy, který redakci rovněž poslal printscreen předpisu na zálohové platby pro období od listopadu do března. Michal je zákazníkem Pražské plynárenské, u níž se ocitl po pádu Bohemia Energy v režimu dodavatele poslední instance.

Odečíst DPH není naše povinnost

„Výše záloh, které Pražská plynárenská předepisuje, je stanovena jako pevná částka, která by měla pokrýt očekávanou spotřebu odběratele, přičemž zálohy byly ve většině případů stanoveny před rozhodnutím ministryně financí o prominutí DPH u energií,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Podle něho navíc rozhodnutí o prominutí DPH neukládá dodavatelům povinnost měnit výši samotných záloh. „Jelikož je prominutí DPH u energií časově omezeno do 31. prosince 2021, obdrží většina odběratelů svou periodickou fakturu v období, kdy energie již budou opětovně podléhat DPH ve výši 21 procent. V takovém případě odběratelé získají úsporu z titulu prominutí daně v rozsahu záloh, které uhradí v období listopadu a prosince 2021,“ dodal Vránek.

Mluvčí Pražské plynárenské také argumentuje tím, že pokud by firma zákazníkům zálohy hromadně snížila, snížila by jim také úsporu z titulu prominuté daně z přidané hodnoty. „Právě z tohoto důvodu Pražská plynárenská zákazníkům doporučuje, aby v období listopadu a prosince uhradili zálohy v maximální možné výši,“ pokračoval Miroslav Vránek.

Podle něho však odběratelé, kterým by úhrada záloh v předepsané výši mohla způsobit finanční problémy, mohou Pražskou plynárenskou oslovit za účelem snížení záloh „či jiného řešení nastalé situace“. Redakce ve stejné věci oslovila také skupinu ČEZ, odpovědi však v požadovaném termínu neobdržela.

Lidé o peníze nepřijdou

Když ministryně financí Alena Schillerová (ANO) s návrhem na dočasné zrušení DPH na energie přišla, argumentovala okamžitým cenovým efektem a připomněla dopady snížení daně z přidané hodnoty u respirátorů. „Těmito kroky se připojujeme mezi všechny zodpovědné vlády na světě, které v tuto chvíli aktivně řeší, jak zmírnit dopad růstu cen energií na domácnosti. Podobně jako u respirátorů, kde se snížení DPH okamžitě promítlo do cen pro konečné spotřebitele, chceme podpořit tuzemské domácnosti zavedením nulové sazby DPH na elektrickou energii,“ uvedla v tiskovém prohlášení ministerstva z 20. října.

Úřad Aleny Schillerové nyní upřesnil, jak bylo zrušení DPH u energií míněno. „Ambicí opatření nikdy nebylo a nemohlo být garantovat samotné snížení záloh, jejichž výše vždy záleží na smluvním vztahu mezi odběratelem a dodavatelem. Zákazník pocítí snížení DPH v následném vyúčtování. Nejedná se pochopitelně o krok, který by stoprocentně zamezil zdražení elektřiny domácnostem, ale vede k jeho zmírnění,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Podle něho však lidé o peníze nepřijdou. „Dle našich informací dochází i k situacím, kdy sice záloha za listopad a prosinec nebyla snížena, nicméně díky nulové dani se reálná výše zaplacené zálohy zvýšila, a zákazník tak má na zálohách částku odpovídající DPH předplacenu na další období,“ dodal Žurovec.

Zálohový strop

Někteří lidé jsou ale předpisem záloh zmatení. Vedle dočasného prominutí DPH na energie totiž očekávali, že jim uleví rovněž zastropování záloh, se kterým začátkem listopadu přišlo ministerstvo průmyslu a obchodu. Listopadová záloha se měla snížit o 50 a prosincová o 40 procent, a to pro klienty, kteří elektřinu nebo plyn stále odebírají od dodavatelů poslední instance.

Úřad Karla Havlíčka (ANO) se nakonec se společnostmi v režimu dodavatelů poslední instance dohodl a zastropování bylo stanoveno po dohodě mezi ministerstvem průmyslu a obchodu, Energetickým regulačním úřadem a energetickými společnostmi.

„Platit bude například to, že nižší zálohu na listopad mohou lidé zaplatit i přesto, že už jim byl zaslán výměr záloh v původní, nesnížené výši. Někteří dodavatelé mohou v praxi poslat již snížené zálohy. Informace o postupu u konkrétního DPI, jak si u něj mohou lidé zálohy snížit, poskytují přímo dodavatelé na svých webových stránkách,“ uvádí v tiskové zprávě Energetický regulační úřad. Znamená to, že v listopadu a prosinci domácnosti mohou ponížit platbu předepsané zálohy o 50, respektive 40 procent, přestože od dodavatelů poslední instance neobdržely aktualizované částky u zálohových plateb.

Tagy: