Do čeho investovat v roce 2024? Velmi atraktivní jsou státní dluhopisy, shodli se experti

editelka investic pro Evropu u největší švýcarské pojišťovny Zurich Insurance Group Kamila Horáčková a ekonom Lukáš Kovanda

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK (1)

Státní dluhopisy jsou stále atraktivní investicí, shodli se v pořadu Svět financí s Trinity bank na CNN Prima NEWS ředitelka investic pro Evropu u největší švýcarské pojišťovny Zurich Insurance Group Kamila Horáčková a ekonom Lukáš Kovanda. Vhodné je podle nich investovat také do akcií. Zároveň ale upozornili, že zde hrozí větší riziko. Podle Kovandy by tak do akcií měli investovat spíše mladší lidé.

Pokud by člověk chtěl investovat 100 tisíc korun, jsou podle ředitelky investic pro Evropu u největší švýcarské pojišťovny Zurich Insurance Group Kamily Horáčkové státní dluhopisy velmi atraktivní. „Záleží, jaký má klient přístup k riziku a jaké má finanční možnosti. Co je ale stále ještě atraktivní, jsou dlouhodobé státní dluhopisy,“ popsala Horáčková v pořadu Svět financí s Trinity bank na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obce mají na účtech miliardy a neinvestují, zlobí se ministerstvo financí. Radnice se brání

Výnosy jsou podle ní velmi zajímavé. „Pokud opravdu vyjde prognóza, že by se inflace měla postupně snížit až na 2,5 procenta, tak tam bude další zhodnocení. Je to jistota, jelikož stát dluhopis s velkou pravděpodobností splatí a máte tam úrok, který by měl dlouhodobě převyšovat inflaci,“ sdělila Horáčková.

Druhou možností jsou podle ní akcie, kde ale hrozí větší riziko. „Firmy, které podnikají a vyvíjejí v oblasti umělé inteligence, různých inovativních programech nebo energeticky úsporných zdrojích, tak tam se určitě najdou zajímavé příležitosti,“ řekla Horáčková.

Investici do státních dluhopisů pozitivně hodnotí i ekonom Lukáš Kovanda. Mladším lidem by ale doporučil větší riziko. „Pokud je to mladý člověk, řekněme do 35 let, tak tam bych šel hodně do rizika, protože ten má před sebou ještě dlouhý horizont. Je možná škoda to vyčerpat na státní dluhopisy, protože ty jsou jisté, ale zas nenabídnou takový výnos jako akcie,“ sdělil Kovanda.

Starším lidem už ale riskovat nedoporučuje. „Pokud je někomu 60 až 70 let, měly by u něj dluhopisy hrát jasnou převahu. Takový člověk už má pochopitelně krátký investiční horizont, a kdyby přišel nějaký sešup na akciích, už se nemusí ani dočkat toho, že budou zase nahoře,“ podotkl Kovanda.

Dluhopisy jsou ale podle něj stále lepší volbou než například termínované vklady. „I když je nyní úrok 3,5 nebo 4 procenta, tak si to zamknete na deset let, což je rozdíl oproti termínovanému vkladu v bance, kde s tím můžou jít poměrně brzy dolů,“ řekl ekonom.

Tagy:
banka Evropa investice Lukáš Kovanda ekonom akcie dluhopis Svět financí a.s. Zurich Insurance Group Kamila Horáčková