Obce mají na účtech miliardy a neinvestují, zlobí se ministerstvo financí. Radnice se brání

Obce hromadí peníze na účtech, tvrdí ministerstvo financí.

Obce hromadí peníze na běžných účtech

Peněz, které mají obce na běžných účtech, rychle přibývá. Blíží se hranici 400 miliard korun. Uvádí to ministerstvo financí. Podle něj je to chyba, prostředky by se měly investovat. Radnice se ale brání. Na investice si prý nejprve musí našetřit, proto se finance na účtech hromadí. A kvůli nejistotám z budoucího vývoje zatím nechtějí příliš utrácet.

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) se chlubí, že jenom na úrocích z peněz městské části, které převedl na spořicí účet, má radnice měsíčně 90 tisíc korun. „Prostě se chováme hospodárně a rozumně, tak jsem loni zřídil spořicí a vkladový účet, 5,5 a 5,7 procenta, po dvaceti milionech korun. Teď jsem tam přesunul dalších 20 milionů,“ řekl Novotný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lepší než drátem do oka, hodnotí pomoc vlády experti. Poukázali na dopingový problém dotací

Ministerstvo financí tvrdí, že obce mají na běžných účtech u bank už skoro 400 miliard korun. A částka, která leží na účtech u bank, se rychle zvyšuje. „Obce a kraje celkově v dlouhodobém horizontu hospodaří výrazně přebytkově a zároveň velkou část úspor akumulují na bankovních účtech. Bohužel, nenaplňují svůj investiční potenciál,“ uvádí zpráva ministerstva financí.

Podle ekonomů může být spořicí účet dobrá volba. „V tuhle chvíli už je inflace v podstatě věcí minulosti. To, že statistický úřad reportuje sedm procent, je spíš ohlédnutí do minula,“ popsal ekonom Vít Hradil.

Někteří starostové drží vysoké rezervy záměrně. „Abych si v případě nouze mohl dovolit nějakou investici, kterou kraj nezvládne. Za mě udělá spoustu věcí Praha, ale my jsme v situaci, že si můžeme dovolit postavit školku,“ podotkl Novotný.

Státu vadí nejen vysoké částky na účtech u banky, ale také rekordní přebytky v hospodaření. „Stát je v minusu a půjčuje si. Obce jsou v přebytku a neinvestují,“ zdůraznil sociolog Daniel Prokop. „Některá města a obce mají přebytky, některé nedostatky. Když si to zprůměrujeme na celou Českou republiku, tak města a obce mají zásoby na tři až čtyři měsíce svých provozních výdajů, což není žádná horentní suma,“ míní Radka Vladyková, výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR.

Odkládání investic prý nebylo v letošním roce nijak výjimečné. „Města a obce na jaře nevěděly, jak bude vypadat daňový balíček, který byl schválen až v listopadu,“ řekla Vladyková. Podle Národní ekonomické rady vlády by ale obce neměly držet tolik peněz a stát by s tím měl něco dělat. „Aby měli motivaci postavit školku než to dát na termínovaný vklad,“ popsal Prokop.

Tagy:
peníze banka investice Řeporyje Daniel Prokop Pavel Novotný Česko Praha Ministerstvo financí České republiky