Státní pohřeb pro Schwarzenberga? Takový případ tu ještě nebyl, říká Forejt

Státní pohřeb Václava Havla

Bude mít Karel Schwarzenberg státní pohřeb?

Zesnulý Karel Schwarzenberg by se mohl dočkat státního pohřbu, přestože nebyl hlavou státu, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Pravděpodobnější je, že by to mohl být pohřeb se státními poctami, tak jak tomu bylo například při posledním rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem. Ceremonii může ovlivnit i skutečnost, že někdejší ministr zahraničí měl významné postavení mezi vládnoucími šlechtickými dynastiemi v Evropě, připomněl Forejt.

Jak bude vypadat pohřeb jedné z nejvýznamnějších osobností české politiky, závisí především na rozhodnutí rodiny. Vláda je podle informací redakce CNN Prima NEWS nakloněna možnosti Schwarzenbergovi při jeho posledním rozloučení dopřát buď státní pohřeb, nebo obřad se státními poctami. Pohřben by mohl být na Orlíku.

ČTĚTE TAKÉ: Schwarzenberg po sobě zanechal 3 děti a 5 vnoučat. Stát rodinu připravil o velký majetek

„Státní pohřeb u nás tradičně náležel hlavám státu, což ale neznamená, že by tato pocta nemohla být prokázána jinému občanu této země. Takový případ tu zatím nebyl,“ uvedl Forejt pro CNN Prima NEWS.

Přesto není jasně dáno, jak by měl státní pohřeb vypadat. „V České republice není definován státní pohřeb žádnou právně závaznou formou, vycházíme z tradice. Ta u nás říká, že státní pohřeb je ceremoniální soubor aktů posledního rozloučení,“ vysvětlil někdejší protokolář.

„Měl by zahrnovat státní akt rozloučení a vystavení ostatků zesnulého, aby veřejnost mohla podle svého zájmu uctít jeho památku na nějakém významném veřejném či historickém místě. Dále je to státní smutek, který může být vyhlášen například na den posledního rozloučení. Ten by byl určený pro úřady České republiky či pro zastupitelské úřady v zahraničí,“ sdělil. Může být vyhlášena rovněž minuta ticha či zvonění zvonů.

O státnímu smutku by měli rozhodovat nejvyšší ústavní činitelé státu. „Iniciativa by podle mě měla vzejít od pana prezidenta,“ vyjádřil Forejt svůj názor.

Na stejné úrovni jako monacký kníže

Reálnější je ovšem možnost pohřbu se státními poctami. Takového se v roce 2019 dočkal například legendární zpěvák Karel Gott. „Státní pocty jsou zjednodušené a v tuto chvíli se jeví jako logické. Vybírají se určité akty ze státního pohřbu. Pohřeb se stáními poctami zahrnuje například vojenský element,“ vysvětlil Forejt.

Současně zdůraznil významnost Schwarzenbergova pohřbu vzhledem k jeho šlechtickému postavení. „Pohřeb Karla Schwarzenberga bude zcela výjimečný a unikátní v tom, že byl hlavou rodu Schwarzenbergů. Ten se v šlechtické protokolární terminologii považuje za rod mediatizovaný, který až do roku 1806 vykonával suverénní vládu nad územím v rámci Svaté říše římské. Byl považován na roveň dynastiím, které vládnou v Monaku, Lichtenštejnsku či Lucembursku. To určitě ovlivní i účast těchto zemí,“ popsal Forejt.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poslední rozhovor Karla Schwarzenberga pro CNN Prima NEWS.

Tagy: