Paříž se topí v odpadu, na berlínském letišti je prázdno. Evropu zasáhla vlna protestů

Evropané protestují a stávkují. V Německu byly v pondělí zrušeny stovky letů kvůli výstražné stávce personálu na hlavních letištích v zemi. Opatření se dotkla 30 tisíc cestujících. Paříž se pro změnu kvůli stávkujícím popelářům utápí v horách odpadků. O víkendu se demonstrovalo také v Nizozemsku, kde se před volbami mobilizují nespokojení farmáři.

Prázdná hala a odletová tabule plná červených nápisů „zrušeno“. Provoz hlavního berlínského letiště ochromila jednodenní stávka. A podobně to vypadalo i v dalších velkých městech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přes 13 tisíc lidí demonstrovalo v Berlíně. Místo posílání zbraní Ukrajině chtějí mírová jednání

„Dnes stávkují pracovníci letecké bezpečnosti v Berlíně, Hamburku, Brémách a Hannoveru,“ uvedl pro CNN mluvčí leteckých odborů Enrico Ruemker.

Odbory požadují desetiprocentní zvýšení platů a také větší příplatky za noční směny a svátky. Zrušeny byly stovky letů, první cestující odbaví německá letiště až v úterý ráno.

Neutuchající protesty a stávky poznamenaly život ve Francii. Důvodem je prakticky už schválená penzijní reforma, které posouvá věk odchodu do důchodu na 64 let. Kromě pochodů zaplavily ulice Paříže i tuny neodvezených odpadků, což je výsledek stávky popelářů.

„Já ty protesty podporuju, ale je to hodně nepříjemné. A pro turisty asi šokující,“ vyjádřila svůj názor obyvatelka Paříže Eris Kachkarová.

„Pro Paříž je to úplná katastrofa,“ řekl majitel pařížského bistra Romain Gaia. „Kdo asi chce strávit romantický víkend ve městě plném odpadků? Lidé sem přestanou jezdit,“ předvídal.

Zájem o klima, nebo absolutní kontrola?

Bouřlivé protesty otřásaly i nizozemským Haagem. Sjely se sem tisíce farmářů, kteří už rok burcují proti plánovanému rušení farem. Vláda to zdůvodňuje nutností radikálně snížit emise dusíku a čpavku, které zemědělství produkuje.

„Ohrožuje nás vláda, která chce snížit naše chovy a přitom ani není schopná říct, za jakých podmínek budeme moct pokračovat,“ stěžoval si nizozemský farmář Erik Stegink.

Postupy vlády kritizují i novináři. „Vláda vytvořila zástupný problém, aby se dosáhla jistých cílů. S klimatem to nemá nic společného,“ zdůraznila Roula Tourgaidisová. „Jde o to mít absolutní kontrolu nad lidmi, nad tím, co vlastní, co mohou pěstovat a chovat,“ dodala.

Protesty farmářů chtějí vyburcovat obyvatele před nadcházejícími senátními volbami. Ty Nizozemce čekají za dva dny.

Tagy: