Kubek: Novela o přesčasech dělá z lékařů podlidi. Nikoho k nim nenutí, oponuje Philipp

Poslanec KDU-ČSL Tom Philipp a předseda České lékařské komory Milan Kubek

360° 11.9.2023

Novela o zdvojnásobení přesčasů pro lékaře z nich dělá podlidi, řekl v pořadu 360° prezident České lékařské komory Milan Kubek. Unavení doktoři prý chybují stejně jako opilí. Podle místopředsedy Sněmovního výboru pro zdravotnictví Toma Philippa (KDU-ČSL) díky novele zaměstnavatel nebude moci lékaře k přesčasům nutit. Předseda spolku Mladí lékaři Martin Kočí ale uvedl, že jedinou cestou, jak eliminovat přesčasy lékařů, je zrušení některých nemocnic.

„Zvykli jsme si, že přesčasy se ve zdravotnictví vůbec nevykazují a nikdo je nikomu nezaplatí. Klasické služby se řeší přesčasovou prací, nicméně je třeba si uvědomit, že pokud jsou lékaři přepracovaní a unavení, tak častěji chybují,“ řekl v pořadu 360° Kubek.

ČTĚTE TAKÉ: Covid v Česku znovu nabírá na síle. Nechte se očkovat další dávkou, vyzývá ministr Válek

Uvedl přitom, že podle studie z Velké Británie unavení doktoři chybují stejně, jako kdyby před pracovním výkonem pili alkohol. „Nikoho by nenapadlo, aby operoval opilý chirurg, ale klidně se díváme na to, jak operuje nevyspalý. Riziko chyby je přitom u obou úplně stejné,“ varoval prezident lékařské komory.

Vládní koalice podle Philippa nesouhlasí s tím, aby lékaři sloužili desítky až stovky hodin přesčasů. „Tyto hodiny se zastírají různými zástěrkami, dohodami či úlitbami, aby to bylo neviditelné pro úřady práce,“ uvedl Philipp. Novela vedoucí ke zdvojnásobení celkového počtu hodin přesčasů, který lékaři mohou odsloužit za rok, prý proces ztransparentní.

To je podle Philippa jedna z výhod novely. „První věc je jistota lékařů, že jejich přesčasy jsou ukotveny v právním systému. Druhou výhodou novely je to, že zaměstnanec nesmí být k práci přesčas nucen, pokud nechce,“ vysvětlil poslanec KDU-ČSL. Podle Kubka ale novela dělá z lékařů podlidi. „Všichni lidé v této zemi mohou pracovat maximálně osm hodin přesčasů týdně, ale lékaři 16,“ uvedl.

Šéf České lékařské komory také nesouhlasí s tím, že změny mají proces ztransparentnit, ale jde podle něj o finance. „Dohodáři budou mít nárok na dovolenou, ale ve zdravotnictví by neměli šanci si ji vybrat. Zaměstnavatel by jim ji na konci roku musel proplatit. Takže kvůli několika tisícovkám na každého lékaře přistoupili naši kolegové doktoři a poslanci k tomuto podrazu,“ uvedl Kubek.

Zrušme některé nemocnice

Předseda spolku Mladí lékaři Martin Kočí místo úpravy novely navrhl vlastní řešení. Podle něj je jedinou cestou, jak eliminovat přesčasy, zrušení některých pracovišť. „Zvykli jsme si na to, že máme mimořádně hustou síť nemocnic. V Česku je jich okolo 150, v nichž se drží nepřetržitý 24hodinový provoz, na který je potřeba obrovské množství personálu,“ sdělil.

Přidal také další doporučení, která by situaci mohla pomoci. „Česko skóruje na předních příčkách v rámci zemí OECD v počtu návštěv u lékaře. Potřebujeme to eliminovat. Máme navíc jednu z nejnezdravějších populací. Do roku 2050 se zdvojnásobí počet diabetiků a komplikace s tím související neuvěřitelným způsobem dopadnou na rozpočet zdravotnictví a na množství práce, které bude potřeba vykonat,“ řekl Kočí.

Podle něj je také třeba snížit poptávku po nemocničních službách v odpoledních a nočních hodinách. „Nelze tolerovat, že lidé přijdou ve 12 hodin večer na chirurgii, aby si nechali vybrat klíště, přičemž kvůli tomu vzbudili chirurga, který mohl zanedlouho odoperovat akutní slepé střevo,“ dodal Kočí.

Tagy: