Michaela se v práci nakazila covidem a málem zemřela, přesto zdravotnice nedostane ani korunu

České zdravotnictví je podle některých sester a lékařů před kolapsem.

Sestry nedostali odškodnění za covid

Počty pacientů s covidem opět rostou a zdravotníci, kteří jsou v první linii, znovu začali upozorňovat na jeden problém. Někteří jsou přesvědčeni, že se nakazili koronavirem v práci, jenže úřady jim takové oznámení neuznaly jako nemoc z povolání.

Zdravotnický personál po celém Česku čelil od začátku pandemie covidu obrovskému náporu nakažených lidí. Mnoho jich postupně onemocnělo, mezi nimi třeba i laborantka Miroslava Cibulová. A spolu s ní i její dvě kolegyně ze zdravotnické záchranné služby. „S největší pravděpodobností jsme se nakazily od pacientů. Já nejspíš v tu dobu, kdy jsem procházela poliklinikou,“ uvedla pro CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zdravotnictví se řítí do zdi. Proč budou Česku zoufale chybět lékaři i základní péče?

Tehdy žena pracovala jako laborantka na biochemii. A to je právě kámen úrazu. Zákon totiž covid uznává jako nemoc z povolání zdravotníkům z ambulancí, lůžkových oddělení nebo zařízení sociální péče. Laborantky, byť pracující s biologickým materiálem, mají smůlu.

„Po dvouletém vyšetřování jsme se dozvěděla, že na nějaké zpětné vyrovnání nemám nárok, což mě velmi mrzí,“ sdělila Cibulová. „V přepočtu by se jednalo o 20 tisíc. Určitě bych je využila třeba k pobytu v lázních, protože do dnešní doby jsem opravdu unavená, stále nejsem v pořádku,“ ozřejmila svůj zdravotní stav.

S podobným problémem se potýká i Michaela Gorná, dispečerka záchranné služby. Má za to, že se covidem také nakazila v práci. Bojovala přitom o život – měsíc totiž strávila na ARO. „Z toho 21 dní byla na mimotělní okysličovací metodě ECMO,“ popsala těžké chvíle.

Dispečerka rovněž nedostala ani korunu. Kolik takových neúspěšných žadatelů z řad zdravotníků je, státní zdravotní ústav neeviduje. „Od začátku přiznávání onemocnění COVID-19 jako nemoci z povolání bylo v současnosti přiznáno něco kolem 15 až 16 tisíc onemocnění,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ředitel Odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Potvrdil také, že poměr mezi potvrzenými a odmítnutými žádostmi není známý.

Nespokojení zdravotníci se ještě mohou pokusit zvrátit rozhodnutí úřadů u soudu. Musí do toho ale investovat svůj čas a peníze.

Mladí lékaři se bouří proti dalším přesčasům, hrozí bojkotem. Podpořil je i prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podívejte se v reportáži:

Tagy: