Velké změny u penzijního spoření dopadnou na střadatele. Jak na nich vydělat a na co dát pozor?

Vysoká inflace trápila Čechy dva roky.

Změny v penzijním spoření

Od července se mění nastavení státní podpory u penzijního spoření. Například střadatelům, kteří by chtěli spoření ukončit předčasně, hrozí ztráta již získaných příspěvků. Ve výjimečných případech mohou dokonce přijít o veškeré nastřádané peníze v penzijním spoření. Plánované změny s odůvodněními přiblížilo Ministerstvo financí na svém webu.

Od prvního července letošního roku rovněž končí vyplácení státního příspěvku lidem, kteří již pobírají starobní důchod, upřesnilo Ministerstvo financí na webu. Státní příspěvek je podle ministerstva primárně určen pro střadatele v aktivním věku a mladší generace.

ČTĚTE DÁLE: Havlíček. Důchodová reforma odrbe penzisty. ANO neposlalo ani čárku, oponuje Jurečka

Dalším cílem schválených změn je motivovat střadatele, aby si ukládali větší obnos. Tím se zvýší i státní příspěvek, vysvětlil web Peníze.cz. Minimální částka, kterou si lidé musí ukládat pro nárok na státní příspěvek, vzroste na 500 korun měsíčně z dosavadních 300 korun. Zároveň s tím se zvyšuje maximální státní příspěvek, kterého je možné dosáhnout, a to z nynějších 230 korun na 340 korun. Pro jeho dosažení však bude nutné měsíčně spořit alespoň 1 700 korun, dosud stačilo 1 000 korun.

Pro jednorázové vyrovnání z penzijního spoření je nutné splnit podmínku dosažení věku 60 let a minimálně pěti let spoření. Lidé, kteří podmínky nesplní, musí vrátit nejen příspěvky státu, ale také případné daňové úlevy. Při ukončení smluv do dvou let od jejich podpisu by účastník nedostal vůbec nic, tedy ani své vlastní peníze, které si do penzijního spoření už poslal. Zmíněné eventuality by se podle údajů Asociace penzijních společností mohly týkat až čtvrt milionu lidí. Z toho až 80 tisíc střadatelů by dokonce mohlo přijít o celou úsporu.

Na změny se chystají i bankovní domy a spořitelny, upozornil web Peníze.cz. „Klienti si ve velkém navyšují úložky. Máme tam přibližně třetinu klientů, kteří si je navýšili,“ uvedl pro Seznam Zprávy Jan Bruder, ředitel obchodu ČSOB Penzijní společnosti.

Současný stav penzijního systému již dříve ve vysílání CNN Prima NEWS kritizoval poslanec Aleš Juchelka (ANO). „Systém nebude udržitelnější, pokud v něm budete neustále dělat výjimky,“ vyjádřil své přesvědčení Juchelka v debatě se současným ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Debaty k důchodům už byly jako kafemlýnek, řekl Benda. Nebudeme tiše šoupat nohama, zní z ANO

.

Tagy:
Marian Jurečka ministerstvo financí KDU-ČSL ANO 2011 spoření Aleš Juchelka starobní důchod Československá obchodní banka, a. s.