Středula: Politici dělají opatřeními nepředvídatelný chaos. Zaměstnancům mají děkovat

Předseda ČMKOS Josef Středula (ČSSD)

360° 25.10.2021

Vláda by měla opatření konzultovat s odborníky, ne vnášet do společnosti nepředvídatelný chaos, opřel se do navrhovaných restrikcí odborový předák Josef Středula. Kabinet by podle něj měl poděkovat zaměstnancům za nasazení během pandemie. Místo toho jim komplikuje práci, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Předseda odborářů Středula na úvod propagoval očkování. „Chráním jak sebe, tak své spolupracovníky a rodinu. Je to ideální cesta,“ lákal neočkované. Nelíbí se mu ale způsob, jakým vláda komunikuje další kroky – restrikce pro neočkované či netestované zaměstnance považuje za extrémně nebezpečné řešení, navíc se špatným zakotvením v legislativě.

„Musíme brát v potaz, že tady je Ústava a ústavní práva. Jak to, že vláda toto nediskutovala před volbami? I ona má své kompetence. U vyjmenovaných profesí – dokonce nařízením vlády, k tomu není třeba zákon – může kabinet určit, která očkování jsou povinná a jsou předpokladem pro výkon funkce. K tomu vláda nikdy nepřistoupila. Jestli se bála nebo nedošlo ke konsensu, nevím. Ale diskutovalo se o tom dokonce už na podzim, a pak nic,“ kritizoval Středula přístup kabinetu ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Myslím, že místo zátěže by se zaměstnancům mělo poděkovat za to, co zvládli během pandemie. Co se týká zaměstnavatelů a zaměstnanců, tam funguje symbióza. Jeden chce vyrábět, druhý pracovat. Nikdo se nechce dostat do situace, že by byli doma,“ pokračoval šéf Českomoravské konfederace odborových svazů v pořadu 360°.

Navíc jsou v podobných překotných vládních návrzích právní díry. „Je to totiž jinak. Kdyby zaměstnanec nebyl vpuštěn do práce, tak má stoprocentní náhradu mzdy, protože to je překážka ze strany zaměstnavatele, nikoliv ze strany zaměstnance. Kontrakt neuzavíral s tím, že má být očkován za pět nebo patnáct od vstupu do práce,“ přiblížil problém Středula.

U některých profesích je taková podmínka sice možná – tam se o povinnosti očkovat ví – ale ani covid není aktuálně v jejich případě na seznamu povinných vakcinací.

„Prosím politiky, aby předtím, než cokoliv vypustí, aby si to napsali, porovnali si to s právníky a řekli si, jestli to je nebo není reálné.Podporujeme očkování, ale není možné do toho zavádět formu nepředvídatelného chaosu,“ stěžoval si v závěru také Středula.

Tagy: