Středula: Příjmy drasticky propadají, situace je extrémní. Žádný konec světa, klidnil Křeček

Poradce premiéra Petra Fialy a ekonom Štěpán Křeček a předseda odborářů Josef Středula

360° 7.8.2023

Máme problém na příjmové straně. Během posledních tří let se z ní vytáhlo přes 260 miliard. Například NERV doporučil vládě, že nemá přijmout opatření týkající se dalšího snižování daní. 50 miliard tady ulítlo komínem. Tak v pořadu 360° na současnou ekonomickou situaci reagoval odborář Josef Středula. Označil ji za extrémně vážnou. Oproti tomu ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček mínil, že při poslouchání Středuly má pocit, že další den nastane konec světa. „Druhý den se ale probudím a zjistím, že se nic nestalo,“ uvedl.

„Připadám si jako ve špatném filmu. Varovali jsme, že změny ve spotřební dani, DPH, budou mít proinflační charakter. Teď posloucháme pohádky, jak vláda vše promyslela. Nic nepromyslela, protože se ve vládě hádali úplně o něčem jiném. Neuvědomují si, jaké to má dopady a kdo tohle vše zaplatí – obyčejný spotřebitel,“ reagoval Středula zejména na zdražování pohonných hmot a změny v daňovém systému.

Jeho slova však mírnil Křeček. „Občas, když poslouchám pana Středulu, tak mám pocit, že zítra nastane konec světa. Pak se ale druhý den vždy probudím a zjistím, že se nic nestalo. Spotřební daň jsme snížili po válce na Ukrajině, nyní se vrací zpět na úroveň, na níž vždy byla,“ argumentoval k cenám pohonných hmot. Připomněl, že Česká republika patří v tomto ohledu k těm nejlevnějším státům v Evropské unii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Státu chybějí miliardy, zatímco firmy hlásí vysoké zisky. I díky dotacím od státu

Hosté pořadu mimo jiné diskutovali o stavu veřejných financí i rozpočtových plánech vlády na další roky. „Jednoznačný problém je na příjmové straně, to nemůžeme zakrýt. Během posledních tří let se z příjmové strany rozpočtu vytáhla částka přes 260 miliard korun. Není to jen otázka způsobu rušení superhrubé mzdy či otázka daní, které souvisely s nemovitostmi a podobně,“ upozornil Středula.

Připomněl i situaci například z loňského podzimu. „NERV vládě doporučil, že má zrušit opatření týkající se dalšího snižování daní. To je dalších 50 miliard, které ulítly komínem, protože to ideologicky bylo špatně – když udělali rozhodnutí, tak ho nyní přeci nebudou rušit,“ pokračoval a poukázal, že od roku 2024 by měl stát navíc vynaložit dvě procenta HDP na obranu, k čemuž se Česko zavázalo.

„A teď hledáme, kdo to zaplatí. Komu se peníze seberou? Spotřebiteli. Ekonomiku to táhne dolů, spotřebitel se bojí, zda výdaje zvládne. Máme jeden z největších poklesů reálných příjmů ze zemí OECD. Takže, na co se tady tváříme? Vždyť situace je extrémně vážná,“ zdůrazňoval. V tomto Křeček se Středulou v zásadě souhlasil, ale připomněl mu jednu věc. „Pouze škrtáním se k prosperitě nedostaneme. Stejně tak se ale ani zvyšováním daní k prosperitě nedostaneme. Vysoké daně neznamenají prosperitu,“ dodal ekonom.

Tagy: