Střelce mohou zastavit ozbrojení civilisté. V prvních minutách hrají velkou roli, řekl expert

Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno

Zbraně v rukou veřejnosti

Hrají zbraně mezi lidmi do karet vrahům, nebo naopak umožňují obětem se bránit? To je debata, která se vede již desítky let především v USA. Po prosincovém útoku na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze se ale o zbraních mezi civilisty mluví také v Česku. Advokát a odborník na zbraňovou legislativu Tomáš Gawron tvrdí, že ozbrojený civilista může výrazně pomoct ke snížení počtu obětí případného útočníka.

„Aktivní vrah zasáhne největší počet obětí v úvodních třech až pěti minutách. Za tu dobu se na místo žádné bezpečnostní složky dostat nemohou. Pokud tam není ozbrojený civilista, narůstá počet obětí velmi rychle,“ popsal Gawron pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Detaily zásahu na filozofické fakultě. Uniklý dokument popisuje 267 minut policejní operace

Ten na svém webu zpracoval analýzu případů, v níž popisuje, jak ozbrojení civilisté zasahovali proti ozbrojeným vrahům. Statistika podle něj hovoří jasně. „V 96 procentech případů můžeme hovořit o tom, že pomohli. Tedy že ho buď zastavili, nebo ho zpomalili takovým způsobem, že se velké množství potenciálních obětí může dostat z jeho dosahu,“ sdělil Gawron. Bez úhony přežilo útok střelce 83 procent ozbrojených civilistů, dodal. „Pokud ozbrojený civilista zahyne, velmi napomůže tomu, že se sníží počet obětí,“ řekl advokát.

Ozbrojeného civilistu přirovnal k první pomoci na místě autonehody. „Nejste tam ani jako konkurence záchranných složek, ale ani jako posila. Jste tam prostě proto, že jste jediný, kdo pomoci může, byť pomoc není úplně dokonalá,“ sdělil Gawron.

Masové střelby se nejčastěji vyskytují ve Spojených státech. Ta největší se stala na hudebním festivale v Las Vegas v noci 1. října 2017. Čtyřiašedesátiletý Stephen Paddock tehdy zastřelil 58 osob a 527 dalších utrpělo zranění. Mnohdy se střílí na školách. Například 20. dubna 1999 zastřelili dva náctiletí studenti, Eric Harris a Dylan Klebold, ve škole v Columbine dvanáct studentů a jednoho učitele a zranili dalších 24 lidí. Poté oba spáchali sebevraždu. Dalším příkladem je střelba na škole v Parklandu na Floridě. Devatenáctiletý Nikolas Jacob Cruz 14. února 2018 zastřelil 17 lidí a dalších 17 zranil. Loni 24. května došlo ke střelbě na škole v Uvalde v Texasu. Osmnáctiletý útočník Salvador Ramos při ní zastřelil 21 lidí, z toho 19 dětí. Dalších 18 osob zranil.

Občané zlikvidovali střelce

Jsou ale i případy, kdy se střelce podařilo včas zastavit. Svou roli v tom hrál ozbrojený občan. Jedním z příkladů je střelba v kostele v Kapském městě v Jihoafrické republice, která se stala 25. července 1993. Do kostela, ve kterém bylo zhruba tisíc věřících, vtrhli čtyři teroristé z ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu a začali střílet z automatických zbraní a házet granáty.

V jedné z posledních lavic byl ale misionář Charl van Wyk, který měl u sebe revolver na pět ran. Na teroristy vypálil dvě rány, přičemž jednoho zasáhl do paže. Poté se odplížil bočním vchodem, oběhl kostel aby vpadl teroristům do zad, a vypálil další tři rány, čímž útočníky donutil k ústupu. Na místě tehdy zahynulo 11 lidí. Teroristé měli ale v plánu kostel zablokovat a zapálit.

Dalším příkladem je střelba v obchodním centru ve městě Greenwood v USA. V neděli 17. července 2022 pachatel s puškou a pistolí začal střílet po hostech sedících v restauraci. V tu chvíli byl na místě i Elisjsha Dicken, který měl u sebe legálně drženou zbraň. Ze vzdálenosti 27 metrů osmi ranami z deseti zasáhl pachatele. Při útoku zemřeli tři lidé.

Podařilo se ale zastavit i některé útoky na školách. Před budovou střední školy v Pearlu v Mississippi začal 1. října v roce 1997 šestnáctiletý student Luke Woodham posedlý satanismem střílet do lidí. Zástupce ředitele Joel Myrick ale doběhl do svého auta, vytáhl pistoli a pachatele donutil se vzdát. Přesto ale útočník postřelil devět osob, z toho dvě nepřežily.

Dalším příkladem je střelba na univerzitě v Seattlu. Útočník tam začal střílet z brokovnice. V okamžiku, kdy přebíjel, se ale na něj vrhl student Jon Meis, pepřovým sprejem ho zneškodnil, sebral mu brokovnici a nůž a zadržel ho do příjezdu policie.

Tagy: