Omezení zavazadel a intenzivní školení. Bek nastínil změny po střelbě na fakultě

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Ministr Bek uvedl, že vysoké školy upraví svá bezpečnostní pravidla

Vysoké školy upraví svá bezpečnostní pravidla, která se například mohou týkat nošení zavazadel. Pracovníci a studenti budou mít intenzivní školení o bezpečnosti. Na středečním brífinku to uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který reagoval na tragickou střelbu na pražské fakultě. Klíčovou roli podle něj hraje nastavení krátkodobých opatření, na kterých budou vedení škol spolupracovat s krajskými policejními ředitelstvími.

„Shodli jsme se na rychlém vyhodnocení krátkodobých rizik a přizpůsobení vnitřních předpisů vysokých škol, které umožní regulaci provozu v budovách,“ uvedl Bek. Podle něj se to týká třeba toho, jaká zavazadla je možné do objektů nosit.

„V zemích, které mají rozsáhlé zkušenosti s kriminálními činy na školní půdě, je běžné, že velká zavazadla nejsou připuštěna,“ vysvětlil ministr. Nemyslí si, že by se plošně na vysokých školách zaváděly bezpečnostní rámy. Objevit by se mohly v budovách, které se vyhodnotí jako rizikové.

ČTĚTE TAKÉ: Večírek ministerstva začal dříve než střelba na fakultě, hájí se Jurečka. Připustil pochybení

Vzniknout by měl informační systém pro varování. Ve spolupráci s ministerstvem vnitra a policií budou proškoleni pracovníci, kteří mají na univerzitách na starosti bezpečnost. Poté se uskuteční i intenzivní bezpečnostní školení ostatních zaměstnanců a studentů. Podle Beka se na veškeré potřebné kroky zaměří nová pracovní skupina, poprvé se sejde ve středu 10. ledna.

Psychologická pomoc i manuál

„Poslední důležitá věc se týká psychologické podpory pro pracovníky a studenty na vysokých školách. V této věci spoléháme na spolupráci s celou řadou vnějších aktérů. Ministerstvo školství nemá žádné psychology, které by mohlo vyslat do terénu, ale budeme spolupracovat s univerzitami, které mají psychologická pracoviště, abychom dokázali poskytnout podporu všem, kteří to potřebují,“ zdůraznil Bek.

Vzniknout by měl také bezpečnostní manuál pro vysoké školy. „Inspirovali jsme se v zemích, kde jsou takové kauzy častější. V USA mají na úrovni ministerstva školství velmi názorný manuál pro bezpečnost na kampusech. Rádi bychom vytvořili podobnou příručku, která by vedením univerzit umožňovala konkretizovat vlastní opatření,“ pokračoval ministr.

V širší politické diskuzi by se resort školství chtěl věnovat také otázce regulace nošení zbraní v České republice. „Shodli jsme se na tom, že to je téma, které přesahuje resort školství, ale ministerstvo v něm bude nepochybně velmi aktivní,“ dodal Bek.

Školy budou jednat s policisty

Každá ze škol má vlastní pravidla provozu. Změny v jejich nastavení patří mezi rychlá opatření. Následovat budou střednědobé a dlouhodobé kroky. Vedení škol navážou spolupráci s krajskými policejními ředitelstvími, v některých krajských městech se podle ministra zástupci univerzit a policie už sešli.

„Každá vysoká škola bude muset přistoupit individualizovaně ke konkrétním krokům. Problém je vnímán na každé škole jinak, ve větších i menších městech,“ uvedla rektorka Univerzity Karlovy (UK) Milena Králíčková. Podotkla, že svá opatření si zvolí i každá ze 17 fakult UK.

Zmínila třeba případný vstup na kartu. Podle rektorky škola zatím uhradí opatření z vlastních zdrojů. Ministr sdělil, že analýzy bezpečnosti i investice do bezpečnostních kroků by se měly platit z evropských dotací z operačního programu Jan Amos Komenský.

Podle náměstka policejního prezidenta Tomáše Lercha policie vyšle do pracovní skupiny experty, kteří se zabývají ochranou měkkých cílů. Bezpečnostní plány by se měly aktualizovat. Preventivní semináře a výcvik pak podle Lercha přispějí k eliminování následků na minimální mez, pokud by nebezpečná situace nastala.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Střelce na ochozu filozofické fakulty nemohli policisté trefit. Potvrdil to experiment

Jednání o bezpečnostních opatřeních je reakcí na tragickou událost z 21. prosince, kdy po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze zahynulo 14 lidí a 25 bylo zraněno. Pachatel spáchal sebevraždu.

Tagy:
policie střelba vysoká škola univerzita ministr školství Univerzita Karlova Mikuláš Bek Policie České republiky zavazadlo střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy