Česko nemá zásoby střelného prachu ani na 30 dní, prozradil Hynek. Naznačil možné řešení

Předseda AOBP Jiří Hynek

Střelný prach je nedostatkové zboží

Nedostatek střelného prachu brzdí výrobu munice pro Ukrajinu i země NATO. Pro CNN Prima NEWS to řekl šéf Asociace českého obranného průmyslu Jiří Hynek, podle kterého se klíčové suroviny dovážejí z Asie. Hynek také tvrdil, že Česko se zásobami nevystačí ani na 30 dní boje. Ministerstvo obrany ani armáda ale z bezpečnostních důvodů o množství zásob nemluví.

Z čeho se střelný, správně řečeno bezdýmný, prach vyrábí?
Klíčovou surovinou je nitrocelulóza a výrobců nitrocelulózy v Evropě není mnoho. Troufám si říct, že pouze tři. Jsme rádi, že jeden z nich je v České republice, druhý ve Francii a třetí v Srbsku. Nedostatek nitrocelulózy na trhu limituje výrobu střelného prachu ve všech zemích NATO.

ČTĚTE TAKÉ: Rusům se uniklá německá nahrávka hodí. V propagandě ji skvěle využijí, říká analytik Visingr

A z čeho se vyrábí nitrocelulóza?
Klíčová je celulóza, ať už dřevní, nebo se přidává i bavlněná složka. Potom jsou tam dusičnany a další chemické látky. Právě dřeviny a bavlněnou složku čerpáme z Asie. V Evropě není žádný textilní průmysl, všechno se vymístilo do Asie a my jsme tak závislí na dovozech bavlněné složky především z Číny. Co se týče dřevin, optimální je pro výrobu celulózy tzv. borovice jižní, ideálně 20 let stará. Já někdy s nadsázkou říkám – kdybychom chtěli zintenzivnit výrobu střelného prachu, začněme rychle sázet plantáže borovice jižní.

Díváme se na podobný příběh jako v případě nedostatku antibiotik a jiných léčiv?
Ano, je to naprosto identické. 30 let se z Evropy přesouvá základní výroba do levnějších zemí, těch, které nemají Green Deal a které jsou schopné vyrábět mnohem více, a většina produkce tak skončila v Číně. Ta vlastně dnes svým způsobem ovládá průmyslovou výrobu v Evropě od farmacie až po obranný průmysl.

Jak jsme na tom se zásobami?
Žádná evropská země před válkou na Ukrajině neplnila interní předpisy v množství munice na určený počet dní vedení boje. Přišla válka na Ukrajině a řadu munice jsme jí dodali. Přiznejme si, že to byla mnohdy munice sovětské ráže, která pro nás do budoucna nebyla perspektivní, ale nikdo dosud nezačal plnit sklady západních zemí. Výrobní kapacity jsou limitované a munice zkrátka není. Určitě by pomohlo, pokud by báňský úřad povolil muničkám postavit třetí směnu. Máme za sebou dva roky války a pořád nikdo předpisy nezměnil, v muničkách se pořád jede kvůli bezpečnosti na dvě směny.

Na kolik dní boje nám podle vás stačí zásoby munice?
To neumím říct, ale určitě v celém tom spektru munice nevystačíme ani na 30 dní vedení boje. Neměli jsme ji nikdy, ale bylo by dobré to změnit. Nyní v podstatě všechno, co se vyrobí, jede rovnou na trh a následně na bojiště.

Tagy: