Stropnický: Bytů se staví stále víc, přesto pořád zdražují. Na vině jsou spekulanti

360° 28.9.2021

Bytů se sice staví stále více, přesto pořád zdražují. Za vinu to můžeme dát developerům. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl poradce ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) Matěj Stropnický.

Obyvatelé Berlína v referendu podpořili vyvlastňování bytů velkých pronajímatelů a v Česku to ihned odstartovalo nové kolo debat. „Tady chybí 30 let něco, co je bytová politika. Nejde jen o pokuty, ale stát se musí angažovat v tom, aby lidé měli střechu nad hlavou. To je základní lidská potřeba. Developeři jsou poslední, kdo má zájem na tom, aby ceny klesaly. Poptávka převyšuje nabídku, což je pro ně výhodné. Jak roste počet dokončených bytů, vždycky roste cena. Byty se kupují na investici. Nemusíme být zastánci vyvlastňování, ale vidíme, že trh selhává,“ má jasno Stropnický.

Developeři

„Neselhává trh, ale politici. Vytvářejí prostředí pro to, aby se stavělo více nebo méně. Trh jenom reaguje. Cenou dává signál, že bytů je nedostatek a je problém na straně nabídky, kterou nemáme. Byty jsou jedním z mála aktiv,“ oponoval mu Jan Skopeček (ODS)

Podle něho bohatství vzniklo díky nedotknutelnosti vlastnického práva. „Minulé generace si prožily nemít možnost vlastnického práva. Když se člověk stane vlastníkem, vede ho to k odpovědnosti za majetek,“ řekl Skopeček.

Skopeček dále uvedl, že doba od prvního razítka ke konečnému vyhotovení bytu v Praze trvá deset let. „K čemu to vede? Staví je jenom velké firmy s kapitálem. Kdyby tady bylo vyšší konkurenční prostředí, je samozřejmě větší nabídka. Dokud se nezačne stavět dostatek bytů, můžou socialisté a zelení vymýšlet bláznivé nápady, ale k ničemu to nevede,“ pravil.

Státní byty

„Developeři jsou nenažraní. Koupil jsem kulturní památku – po roce jsem měl stavební povolení, nechtěl jsem prasárny, třeba více pater. Takhle kdyby postupoval developer, není problém, ale oni to chtějí,“ kritizoval Stropnický.

Stropnický společně s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD) natočil video nazvané Hustá dvojka, v kterém nabízí řešení problému. „Postavíme 10 tisíc státních bytů ročně. Šlo to za Husáka, půjde to dneska také,“ řekla Maláčová. „Tehdy se postavilo cca 80 tisíc bytů ročně. Najednou mohla spousta lidí bydlet v bytě s topením, teplou vodou, v zeleni. Tenkrát to systém zvládl. Tak proč by to nešlo dnes? Pojďme postavit 10 tisíc bytů. Vybereme na ně z obnovené daně z převodu nemovitostí a jednak zvýšením daně z nemovitosti od čtvrté nemovitosti jedince. Od čtvrté nemovitosti to je podnikání a to má být progresivním způsobem zdaněno,“ vysvětlil Stropnický.

Tagy: