Stropnický říkal pravdu. BIS má být loajální vládě, tvrdí bezpečnostní expert Šándor

Bezpečnostní poradce Andor Šándor

Politici by měli přestat dělat z debaty o znovujmenování šéfa BIS Michala Koudelky zbytečnou bramboračku. V pondělí to v reakci na některá prohlášení politiků v nedělním pořadu Partie Terezie Tománkové uvedl bezpečnostní expert Andor Šándor. Podle něj se téma zbytečně politizovalo a politici navíc říkají věci, které nejsou pravdivé.

„Zaznívají tu různá rozporuplná vyjádření některých politiků. V jejich vystoupeních však vidíme, že hovoří o něčem, čemu vůbec nerozumí,“ uvedl v pondělním pořadu Nový den na CNN Prima NEWS Šándor.

Kandidát ČSSD do Sněmovny Matěj Stropnický den předtím v pořadu Partie Terezie Tománkové uvedl, že tajné služby mají být loajální premiérovi a ministrům. Svým prohlášením velmi překvapil své politické kolegy Olgu Richterovou (Piráti) a Ondřeje Koláře (TOP 09), podle nichž se Stropnický asi zbláznil.

Šándor však s jeho tvrzením plně souhlasí. „Nevím, koho jiného by měla BIS poslouchat. Stát si zřizuje tajné služby proto, aby jeho vládě umožnily lépe vládnout,“ vysvětlil.

S tímto názorem se ztotožnil i komentátor MF DNES Petr Kolář. „Stropnický řekl pouze to, co si spousta politiků myslí. Šéf tajné služby je podřízený premiérovi, musí mu být loajální. Neumím si představit, že by tu byla legitimně zvolená vláda, které by předsedal ministerský předseda, ať už je to kdokoliv, a tajná služba by si dělala bez kontroly, co chce, a nebyla mu loajální,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

„Politici hovořili o něčem, čemu vůbec nerozumí. Ani si nepřečtou zákon. Jeden říkal, že BIS vyšetřuje Vrbětice. Zpravodajské služby jsou ale ryze informační, nemají zaplaťpánbůh žádnou vyšetřovací pravomoc jako Státní bezpečnost. Ta doba už je dávno pryč,“ dodal Šándor. „Ti lidé by si aspoň měli přečíst, o čem mluví, a přestat z toho dělat bramboračku,“ podotkl.

Lidi bychom neměli strašit

V polovině srpna končí šéfovi BIS Michalu Koudelkovi mandát. Právě jeho znovujmenování budí v posledních dnech ve společnosti velké debaty. Původně s tím vláda Andreje Babiše neměla problém, avšak později zazněla slova kritiky ze strany prezidenta Miloše Zemana. Ten BIS dlouhodobě kritizuje a členy kontrarozvědky označil za čučkaře.

„Prezident má právo být nespokojen s výkonem jakékoliv tajné služby. Ale měl by to řešit s premiérem a vládou a hlavně mimo jakoukoliv pozornost médií, protože když nejvyšší ústavní činitel takto kritizuje tajnou službu, je to svým způsobem voda na mlýn všem lumpům,“ uvedl Šándor.

Zemanův výrok o čučkařích označil za nešťastný. „Pan prezident jinými slovy říká: Darebáci a lumpové, pojďte do České republiky páchat ohavné a trestné činy, protože ti, kteří nás mají před vámi chránit, jsou čučkaři,“ zdůraznil.

Podle Šándora se nic nestane, pokud Koudelka nebude potvrzen ve funkci. „V normálním demokratickém státě západního střihu takovou funkci vykonává ředitel jenom jedno volební období a pak zpravidla odchází do důchodu. Tím odpadá otázka, kam s ním,“ vysvětlil.

Nebude-li Koudelka potvrzen, povede službu jeho zástupce s plnými pravomocemi. „Naše bezpečnost se v žádném případě nezmenší a naše ukotvení do západních struktur se skutečně nemůže narušit. To jsou věci, kterými bychom se neměli strašit. Téma se zbytečně zpolitizovalo,“ konstatoval Šándor.

Tagy: