Jsou jen dvě pohlaví, prohlásil student a škola ho vyloučila. Po návratu ho zatkla policie

Pohlaví jsou jen dvě, prohlašoval student a protestoval proti přítomnosti biologických mužů na dívčích toaletách. Středoškoláka z kanadského města Renfew následně dokonce zadržela policie, když se pokoušel účastnit výuky, kam měl od vedení školy zákaz chodit. Podle ředitele St. Joseph’s Catholic High School by pobyt mladíka s dalšími studenty v jedné třídě mohl mít negativní vliv na zdraví jeho spolužáků. Mladík tvrdí, že pouze vyjadřuje své náboženské přesvědčení a školu osočil z diskriminace.

„Právě mě zatkli na mé katolické střední škole za účast na hodině, ze které jsem byl vyloučen,“ napsal v pondělí šestnáctiletý Josh Alexander na Twitteru. Jeho slovy k tomu došlo proto, že „vyjádřil záměr držet se svého náboženského přesvědčení“.

K TÉMATU: Skotsko nepustí osobu po změně pohlaví do ženské věznice. Rowlingová kvůli tomu zuří

„Přišel jsem na hodinu a posadil se. Všichni byli překvapení, že mě vidí. Do dvou minut byl ve třídě zástupce ředitele a žádal mě, abych odešel,“ sdělil mladík deníku National Post. Krátce poté na místo dorazili strážníci, kteří ho odvezli a později propustili s obviněním z nedovoleného vniknutí na cizí pozemek.

Existují pouze dvě pohlaví

Z výuky ho škola vyloučila již v listopadu. Jako problematický vyhodnotila mladíkův odmítavý postoj k používání preferovaných zájmen transgender spolužáků, tvrzení, že existují pouze dvě pohlaví a zorganizování protestu proti přítomnosti biologických mužů na dívčích toaletách. Informoval o tom deník Epoch Times. Oficiální vyjádření předalo vedení školy Alexandrovu právníkovi Jamesi Kitchenovi.

Do školy se Alexander mohl vrátit pod podmínkou, že nebude používat původní křestní jména transgender studentů a že nebude navštěvovat předměty, na které jsou zapsáni, uvedl deník National Post.

Katolická střední škola podle právníka označila chování mladíka vůči některým spolužákům za šikanu. To ale jeho obhájce odmítá. „Samozřejmě studenty nešikanuje podle definice, kterou by se řídili rozumní lidé. Studenty nijak nepronásleduje nebo nezesměšňuje. Pouze vyjadřuje své názory na to, co ti lidé říkají, čemu věří a co dělají,“ uvedl Kitchen pro Epoch Times.

„Nevyloučili mě kvůli ničemu jinému než náboženské diskriminaci,“ věří mladík. Spolu s občanským sdružením Liberty Coalition Canada a jeho právníky chce spor řešit před tribunálem pro lidská práva v Ontariu.

Tagy: