Studentské volby ovládli Piráti se Starosty. ANO získalo jen 8,5 procenta hlasů

Studentské volby vyhrála koalice Piráti a Starostové, za nimi skončila koalice Spolu, s odstupem třetí ANO a čtvrtí Zelení. Hlasovalo 40 899 žáků středních škol.

Největší počet hlasů získala mezi středoškolskými studenty koalice Piráti a Starostové (30,4 %), za ní následovala koalice Spolu – ODS, KDU-ČSL, TOP 09 (29,4 %), na třetím místě se umístilo hnutí ANO 2011 (8,5 %) a na čtvrtém Strana zelených (7,1 %). Pouze tyto čtyři subjekty získaly více než 5 procent hlasů.

U studentů by neuspěly některé současné parlamentní strany. SPD získala čtyři procenta hlasů, ČSSD 2,4 procenta a komunisté 2,3 procenta. Lépe než sociální demokrati uspěl u středoškoláků Volný blok s 3,3 procenty. Hnutí Přísaha dostalo dvě procenta hlasů a formace Trikolora Svobodní Soukromníci 1,9 procenta.

Volby na školách po celé České republice proběhly v pondělí 20. a v úterý 21. záři. Středoškoláci si nanečisto vyzkoušeli volit politické stany, hnutí a koalice, které letos kandidují do Poslanecké sněmovny. Platný hlas odevzdalo 40 899 studentů. Celkem se do projektu přihlásilo 335 škol, výsledky voleb v řádném termínu odevzdalo 312.

Projekt na podporu aktivního, zodpovědného a sebevědomého občanství budoucích prvovoličů uspořádal již podvanácté vzdělávací program JSNS společnosti Člověk v tísni.

„Po jedenácti letech pořádání Studentských voleb je zřejmé, že volební preference studentů naznačují, jak v dlouhodobější perspektivě dopadnou řádné volby. Strany, jejichž obliba u studentů trvale narůstala, se dostávají nahoru i ve skutečných volbách. A naopak,“ uvedl ředitel vzdělávacího programu JSNS a iniciátor voleb nanačisto v Česku Karel Strachota.

Průběh odpovídal reálným volbám

Doplnil, že volební preference se liší i u studentů v různých typech škol. „Gymnazisté volí výrazně jinak než jejich vrstevníci na středních odborných školách a ještě víc se liší výsledky na učilištích,“ dodal.

Voleb se mohli účastnit studenti starší patnácti let ze škol, které se do Studentských voleb zapojily. Jejich průběh odpovídal reálným volbám – studenti sestavili volební komise a připravili volební místnosti s urnou a plentou, za níž voliči zaškrtávali na hlasovacích lístcích jednotlivé politické strany, hnutí a koalice. Vše probíhalo pod vedením jednoho pedagoga.

„Ten po skončení voleb odeslal prostřednictvím zabezpečeného webového rozhraní výsledky za školu k celkovému zpracování. To zajišťovala výzkumná agentura Kantar Millward Brown,“ doplnila mediální koordinátorka vzdělávacího programu Táňa Abrhámová.

Tagy: