Studentská drahota? Koleje i menzy zdražují, mladí musí kromě brigády žádat o peníze rodiče

Studentské problémy

Studentská drahota

Studentská drahota. Tak by se dala nazvat situace, do které se studenti od nového akademického roku dostanou. Kvůli zvyšujícím se cenám energií a potravin se pro ně totiž zdražuje i ubytování a jídlo.

Jakub v září nastoupí do druhého ročníku vysoké školy. Návrat to ale nebude lehký. „Kolej zdražila dvoulůžkový pokoj o 1 800 korun na měsíc. Ze 3 000 na 4 800 korun. Musel jsem si najít brigádu a poprosit i rodiče o finanční pomoc,“ popisuje pro CNN Prima NEWS své strasti student Jakub.

„My vždycky ty ceny upravujeme jenom o přesně meziroční míru inflace. Předpokládaná inflace je plus minus 15 procent, čili dá se předpokládat, že ty ceny budou od nového akademického roku přesně o tato procenta upraveny směrem nahoru,“ říká k nárůstu cen ředitel kolejí a menzy na České zemědělské univerzitě Jiří Macoun.

Navýšení nastalo i u kolejí Univerzity Karlovy. „Kolejné se zdražovalo už 1. června. To navýšení bylo průměrně o devět procent,“ říká vedoucí koleje Hvězda Jitka Jánošová.

Ceny se různí. CNN Prima NEWS se na některé kolejní ubikace podívala. Zatímco třeba za navštívený jednolůžkový pokoj se společným sociálním zařízením zaplatí student měsíčně 3 600 korun, za jiný jednolůžkový pokoj v buňce je to 6 000 korun měsíčně.

Je cestou sdílené bydlení?

I přes vyšší ceny jsou ale koleje přeplněné. Část studentů proto sází na sdílené bydlení. Ani tam ale často nejsou úspěšní. „Najít místo pro studentské spolubydlení nebylo nikdy těžší. To zdražování je teprve na začátku. Když se koukneme na meziroční srovnání, tak Praha zdražila třeba o 15 procent, Brno zhruba o 10 procent, Zlín, České Budějovice a Pardubice zhruba o pětinu,“ říká tiskový mluvčí jistého portálu s realitami František Brož.

Vyšší cena a nedostupnost ubytování ale není to jediné, co studentům přidělává starosti. Další univerzitní službou, která zdražuje, je menza. „Je v plánu po dohodě se studentskou samosprávou, že ta cena se bude na podzim zvyšovat,“ dodává Jánošová s tím, že konkrétní cena zatím není jasná. „My pracujeme s tou nákladovou cenou a do ceny do toho jídla se pak propisují ty skutečný náklady,“ sdělil redakci Macoun.

Ceny obědů se tedy budou vyvíjet podle cen surovin, které se momentálně zvyšují.

Tagy: