Psychicky nejlabilnější jsou řidiči elektromobilů. Následují majitelé Audi a BMW

Předsudky, nálepkování a zobecňování je zcela běžné i na cestách mezi řidiči. Posuzovat váš jízdní styl lidé mohou na základě věku, oblečení nebo pracovní pozice. Úplně nejčastěji však dochází ke kategorizování řidičů podle toho, v jakém autě jezdí. Podle britské studie se novým fenoménem v tomto směru stávají řidiči aut poháněných elektřinou.

Má provázanost určitých automobilových značek s osobností řidiče reálný základ? To se rozhodli prozkoumat britští vědci, kteří analyzovali více než 2 000 řidičů prostřednictvím psychologického testu. Na základě výsledků zjišťovali, zda se u vzorku projevily znaky psychopatie, jako jsou nadhodnocování vlastní osoby, nedostatku lítosti či pocitu viny.

Ve škodovkách jezdí slušňáci

Největší sklony k psychopatii mají na základě testů řidiči Audi a BMW. Průměrné skóre testů bylo 6,6 z maximálního počtu 36. Obecně platilo: čím vyšší skóre, tím větší pravděpodobnost psychopatického chování. V tomto ohledu majitelé BMW překročili průměr téměř dvojnásobně se ziskem 12,1 bodu, za nimi následovali řidiči Audi s 11,7 bodu. U žádných jiných značek přitom skóre nepřesáhlo 7 bodů.

Pokud jde o řidiče s nejmenšími psychopatickými sklony, majitelé škodovek dosáhli výrazně podprůměrného skóre – jen 3,2. To naznačuje, že majitelé pravděpodobně nevykazují známky klasických psychopatických rysů, jako je špatný úsudek nebo impulzivita.

Labilní „elektrikáři“

Jelikož jsou elektrická auta stále běžnější a Spojené království má za cíl zakázat prodej benzinových a naftových vozů do roku 2030, studie se rozhodla zjistit, zda typ pohonu má nějakou souvislost s psychikou řidiče.

Je zajímavé, že ti, kdo jezdí elektrickým vozidlem, sice možná přispívají ke kvalitě životního prostředí, ale v testu psychopatie dosáhli v průměru 16 bodů –  tedy nejvyšší skóre ze všech skupin řidičů, které studie zkoumala. Řidiči elektromobilů se tak výrazně blíží k tomu, co test definuje jako „možnou psychopatii“.

Hybridní auta následovala na druhém místě se skóre téměř 10 ze 36 bodů (stále vysoko nad průměrným skóre) a řidiči benzinových vozů dosáhli v průměru jen 5,2, což naznačuje, že ti, kteří se v současnosti drží benzínu, vykazují mnohem menší psyhopatické sklony

Tagy: