„Dietní“ náhražka cukru zvyšuje chuť k jídlu, varují vědci. Skrývá se pod nenápadným označením

Dietní limonády nebo potraviny bez kalorií sklízejí úspěch, protože si lidé mohou bezstarostně užít oblíbenou pochutinu. Nemusejí se ohlížet, kolik cukru nebo kalorií konkrétní jídlo obsahuje. Jenže nejnovější studie amerických vědců upozorňuje, že zvýšená konzumace sukralózy může být kontraproduktivní. Toto umělé sladidlo sice neobsahuje žádné kalorie, ale zvyšuje chuť k jídlu.

Sukralóza je podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv zhruba 600krát sladší než běžný cukr. Zároveň neobsahuje žádné kalorie a má nízký glykemický index, díky čemuž se jeví jako ideální alternativa běžného cukru při hubnutí nebo pro diabetiky.

ČTĚTE TAKÉ: „Mozkožravá“ améba zabila v USA 16měsíčního chlapce. Lékaři varují před riziky vodních parků

Studie zveřejněná Keckovou zdravotnickou školou v Los Angeles, která spadá pod Jihokalifornskou univerzitu, ale nabízí zcela nový pohled na jedno z oblíbených umělých sladidel. Odborníci v ní upozorňují, že nadměrná konzumace sukralózy může být kontraproduktivní. Do mozku nevysílá signál, že člověk má jíst méně, ale naopak vyvolává vyšší chuť k jídlu.

„Sukralóza aktivuje oblast v mozku, která reguluje hlad, a tato aktivace je následně spojena s větším pocitem hladu,“ řekla pro CNN hlavní autorka studie lékařka Katie Pageová.

„Lidé, kteří pili vodu se sukralózou, řekli, že se jejich chuť k jídlu zvýšila téměř o 20 % ve srovnání s vodou se stolním cukrem,“ uvedla ředitelka Institutu pro výzkum diabetu a obezity v Keckově zdravotnické škole.

V Evropě se sukralóza může skrývat pod označením E955. Podle portálu Fér potravina se nachází především v proteinových tyčinkách či jogurtech, dále ve žvýkačkách Arctic a nápojích Jumex nebo Aloe Vera.

Výrobce sukralózy se odvolává na jiné studie

Vědci se ve studii zaměřili jen na sukralózu a nezkoumali účinky dalších umělých sladidel jako jsou aspartam nebo acesulfam K, jež se nachází v dietních verzích limonád jako Coca-Cola, Sprite, Fanta či Pepsi.

Americká CNN oslovila i společnost Splenda stojící za výrobou sukralózy. Mluvčí firmy se odvolala na doporučení lékařů i odborníků na bezpečnost potravin a také dřívější vědecké výzkumy, které prokázaly, že sukralóza pomáhá při hubnutí.

Specialista na zdravý životní styl David Katz podpořil autory studie. Prohlásil, že vědci byli při interpretaci dat velmi opatrní. Přesto mají pádné argumenty, které ukazují, že sukralóza ovlivňuje regulaci chuti k jídlu, jež může mít nepříznivý vliv na kontrolu hmotnosti.

„Jedná se o velmi kvalitní studii, která využívá nejmodernější metody a pečlivou analýzu,“ uvedl Katz pro CNN.

Mozek touží po cukru, ale žádný nedostává

Lidské tělo získává energii z glukózy a až polovinu cukru v těle spotřebuje mozek. Jenže tento klíčový orgán je navržený tak, že reaguje na přírodní cukry, tedy glukózu z ovoce či dalších druhů zeleniny. Umělá sladidla ho ale matou.

„Mozek zaznamená sladkou chuť a slinivka dostane pokyn uvolnit hormon inzulin, který reguluje hladinu cukru v krvi. Jenže v potravině se sukralózou není cukr, může tedy dojít k poklesu hladiny glukózy v krvi, což následně vyvolá pocit hladu,“ popsala nutriční terapeutka Monika Němečková.

V této fázi tedy mozek vyžaduje příjem jídla, jenže žádné kalorie ani cukry nedostává. Podle vědců proto vysílá další pokyny, aby dostal potravu. Vedle toho tým pod vedením lékařky Pageové zjistil, že sukralóza nijak neovlivňuje hormony, které by mozku dávaly informaci, že je tělo nasycené a nemá hlad.

Nejde o první a jediný škraloup, který má sukralóza na svém kontě. Před dvěma lety v časopise Nature vyšla studie, že tato náhražka cukru neprospívá imunitnímu systému.

Nejnovější výzkum znovu připomíná, aby lidé začali uvažovat nad tím, z jakých potravin a v jakém množství konzumují cukr. „Stejně jako mnoho lidí omezilo používání soli, je možné omezit i používání sladidel tím, že naučíme chuťové buňky, aby toužily po menším množství sladkostí,“ řekl doktor Katz a doporučil, ať se každý zaměří na skryté zdroje cukru.

„Obrovské množství přidaného cukru a sladidel se skrývá v potravinách, které nejsou sladké: v salátovém dresinku, omáčce na těstoviny, chlebu, krekrách, dokonce i ve slaných brambůrcích,“ upozornil Katz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Boj o život nemocné Madlenky: Kostní dřeň daruje rekordní množství Čechů. Hledá se shoda

Tagy:
jídlo strava zdraví cukr výzkum Úřad pro kontrolu potravin a léčiv kalorie vědecký výzkum náhradní sladidlo lékařský výzkum životní styl a volný čas