Rozmarné léto na plovárně. Poznejte koupaliště Dachova s prvorepublikovou architekturou

Koupaliště Dachova si i po rekonstrukci udržuje prvorepublikový ráz.

Koupaliště Dachova

V údolíčku mezi stromy, na okraji obce Dachova u Hořic najdeme koupaliště jako vystřižené z Vančurových románů. Mluví se o něm také jako o slunečních lázních. Přírodní koupaliště zdobí prvorepubliková dřevěná budova a kouzlo umocňuje i fakt, že místní písek není navážený, ale původní dachovský.

Dachova u Hořic je podle mnohých návštěvníků jedno z nejkrásnějších přírodních koupališť v Česku. Je orámované borovicemi a košatými stromy. Plovárna byla dostavěna před téměř sto lety, v roce 1925. Návštěvníka okamžitě upoutá dřevěná budova, zdobená pozdně secesními prvky.

S myšlenkou výstavby přišli Sokolové. „Pověřili tehdejšího architekta, cestovatele a také profesora sochařsko-kamenické školy Karla Bachuru, aby vyprojektoval velké koupaliště, které by stačilo rozrůstajícímu se průmyslovému městu. Měl velké zkušenosti ze svých cest po Itálii a Balkánu a právě tam se inspiroval podobnými stavbami,“ vypráví Pavel Bičiště, místostarosta Hořic.

Nepřehlédnutelné jsou zdobné vitráže, zakomponované do hlavního pavilonu budovy. Barevné sklo by člověk čekal spíše v církevních stavbách a měšťanských domech než na koupališti. I to je nápad projektanta. Koupališti vévodí hořický prapor. „Architektura je původní, byť v průběhu desetiletí nebo poslední doby se některé části renovovaly. Ale z velké části je stavba původní. Jako bychom se přenesli do románu Vladislava Vančury Rozmarné léto,“ říká místostarosta.

K TÉMATU: Plovárna jako z Vančurova rozmarného léta. Říční lázně v Třebíči lákají na novou sezonu

K areálu se lze dostat z nedalekých Hořic i příjemnou procházkou po Malátově stezce, pojmenované po hudebním skladateli Janu Malátovi. V Dachovech pobýval přes léto a scenériemi se inspiroval ve svých dílech.

Písek na místní pláži není navážený, ale původní dachovský. Jak už naznačoval místostarosta, areál prošel nedávno celkovou revitalizací, aby úspěšně přežil i další století.

„Rekonstrukce byla opravdu detailní, to znamená od základů. Podle nastudování historických materiálů, podle původního projektu. Dělala to renomovaná firma, která je specializovaná na restaurátorské práce tohoto typu. A došlo opravdu k opravě a restaurování všech dřevěných prvků, skleněných vitráží, přístupového schodiště, převlékáren, hlavní budovy i pokladny,“ vypráví Jana Bouzková, místostarostka Hořic v pořadu Prima Česko.

Dřevěné kabinky dýchnou na návštěvníky jednoduchostí dob dávno minulých. V místě je špatný signál, ale návštěvníci to neberou jako minus. Naopak, pochvalují si, že u vody stráví poklidný den.  Kromě přírodní nádrže je k dispozici hřiště, brouzdaliště a nabídka dalších sportovních aktivit, lze se tam i krátkodobě ubytovat.

Tagy:
léto pláž Itálie lázně architektura koupaliště Hořice Česko Vladislav Vančura První světová válka Jan Malát Koupaliště Dachova